Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
terug naar het overzicht

Familiereis Sarawak en West-Maleisië

In Sarawak gaat u kajakken door de jungle en op zoek naar neusapen en orang-oetans. Dan naar West-Maleisië waar u gaat vliegeren met de locals, en op de trappers door kleine dorpjes en plantages zoeft, voordat u neerstrijkt op het witte zandstrand van bounty-eiland Perhentian.

Wat maakt deze reis bijzonder
Neusapen en orang-oetans spotten
Kajakken door de jungle
Snorkelen met kleurrijke vissen
foto longboat Thailand, op weg naar Damnoen Saduak
Debbie
Een verre reis maken met de kinderen is onvergetelijk, daar weet ik alles van. Laat mij jullie inspireren voor jullie perfecte familiereis!
Reisduur: 19 dagen / 18 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

De reis van dag tot dag: Sarawak en West-Maleisie

Sarawak:

Dag  1    Aankomst Kuala Lumpur

Dag  2    Kuala Lumpur

Dag  3    Kuching

Dag  4    Kuching

Dag  5    Bako

Dag  6    Kuching

Dag  7    Batang  Ai

Dag  8    Batang Ai

Dag  9    Kuching

West-Maleisië:

Dag 10   Pasir Belanda
Dag 11   Pasir Belanda

Dag 12   Pasir Belanda

Dag 13   Perhentian

Dag 14   Perhentian

Dag 15   Perhentian

Dag 16   Perhentian

Dag 17   Melaka

Dag 18   Melaka

Dag 19   Vertrek Melaka

100% maat werk

Dag 1 Kuala Lumpur

De Petronas Twin Towers in de skyline van Kuala Lumpur bewonderen

 Maleisie-KualaLumpur-cityview20.jp(13)

Bij de luchthaven van Kuala Lumpur wordt u door onze vertegenwoordiger opgewacht en in ruim 1 uur naar uw hotel in Kuala Lumpur gebracht.

 

Informatie Kuala Lumpur:
Een bruisende metropool! De stad Kuala Lumpur is een mix van typisch Aziatische drukte en moderne wolkenkrabbers en shopping malls. De Petronas Twin Towers domineren de skyline van Kuala Lumpur. Wilt u naar de top? Bestel de tickets alvast online dan weet u zeker dat u naar binnen kan. De torens zijn geopend van dinsdag t/m zondag van 09.00-21.00 uur. Vlakbij de torens ligt het mooie KLCC Park waar u heerlijk in de schaduw rond kunt wandelen. Naast de ronddraaiende KL MenaraTower ligt het Bukit Nanas Forest Reserve. Een stukje jungle middenin de drukke stad. Het hoogtepunt, letterlijk, is de canopy-walk. U loopt over hangbruggen tussen de boomtoppen. Even weg van alle drukte. Vergeet ook het gezellige Chinatown niet met haar knusse straatjes, winkeltjes en de avondmarkt op Petaling Street. U kunt hier ’s avonds heerlijk eten in één van de vele restaurantjes of bij de verschillende eetkraampjes.

 

De wel bekende Hop-on-Hop-off bus rijdt ook in Kuala Lumpur rond. Het is de perfecte manier om in korte tijd veel van de stad te zien. Voor de locals rijden er gratis bussen door de stad; de paarse Go KL bussen. Hier mag u natuurlijk ook gebruik van maken.

 

Overnachting in Kuala Lumpur
Inclusief transfer

Dag 2 Kuala Lumpur

Er is van alles te doen in en rondom Kuala Lumpur. Wij geven u graag wat excursietips:

 

Smikkelen en smullen op grote hoogte :
Geniet van een uitgebreid buffet-diner bovenin één van de hoogste torens van Kuala Lumpur. Het ‘Atmosphere 360’ restaurant draait rustig rond terwijl u geniet van de twinkelende lichtjes die de stad doen oplichten. Wat een fantastisch uitzicht!

Glinsterende vliegjes in Kuala Selangor:
In de middag gaat u op pad naar het Firefly Park resort. Zodra het donker is stapt u in een bootje met elektromotor die stroomopwaarts vaart over de Selangor rivier. Geruisloos dobbert u over de rivier. Overal om u heen hoort u de geluiden van de jungle. Voor sommige dieren is het al bedtijd terwijl voor anderen de avond pas net is begonnen. En dan ineens allemaal flikkerende lichtjes langs de waterkant. Duizenden vuurvliegjes verlichten de jungle. Een bijzondere ervaring!

Het platteland op en de grotten in:
U wordt ’s ochtends opgehaald bij uw hotel en naar de wereldberoemde Royal Selangor fabriek gebracht. Ze maken hier de mooiste kunstwerken van tin. Dan door naar de batik fabriek waar de meest kleurrijke kleden worden gemaakt. De laatste stop tijdens deze tour zijn de bekende Batu Caves. Het is even een klim naar boven maar via een enorme trap van 272 treden bereikt u de ingang van de grot. In de grot vindt u meerdere Hindoetempels. Ze schitteren door het zonlicht wat van bovenaf naar binnen schijnt. Mysterieus! Aapjes springen er in het rond maar pas op ze kunnen af en toe wat brutaal zijn.

 

Olifantjes kijken:
Oog in oog staan met de grote grijze vriendelijke reus, de Maleisische olifant. Het Kuala Gandah opvangcentrum vangt olifanten wezen op en zet zich in om wilde olifanten te verplaatsen naar een veiliger leefgebied. Ze worden liefdevol verzorgd door een team van oppassers. De olifanten hebben in de afgelopen jaren van alles geleerd en dat laten ze maar al te graag aan u zien. Als bedankje mag u ze wat fruit geven. Bijzonder om deze prachtige dieren van zo dichtbij te zien. Samen met de verzorgers olifanten wassen kan als er jonge olifantjes zijn (u betaalt hiervoor ter plaatse). Vergeet uw zwemkleding niet want het wordt één natte bende.

 

Terug in de tijd in Melaka:
Melaka ademt cultuur en historie. Portugezen, Chinezen, Engelsen en ook de Hollanders hebben hier hun sporen achtergelaten. In de haven was het vroeger een drukte van belang. Er kwam textiel uit India, kruiden uit de Molukken, zijde en porselein uit China en goud en peper uit Sumatra. Via de Chinese Cheng Hoon Teng Tempel, de Kampong Klingmoskee en het Portugese fort A’Famosa bereikt u het Hollandse Stadhuys op Dutch Square. Even shoppen op Jonker Street en dan genieten van een heerlijke lunch in een ‘Baba Nyonya’ restaurant.

 

Overnachting in Kuala Lumpur.
Inclusief ontbijt

Dag 3 Kuala Lumpur - Kuching

Kijk je ogen uit tussen de kattenbeelden

Sarawak-Kuching-stad van de katten2 IMG_2288_mdew48(8)

U wordt bij uw hotel in Kuala Lumpur opgehaald en in ruim 1 uur naar de luchthaven van Kuala Lumpur gebracht. U vliegt van Kuala Lumpur naar Kuching. U wordt bij de luchthaven van Kuching opgewacht en naar uw hotel in Kuching gebracht.

 

Informatie Kuching: 

Welkom in ‘Cat City’! Kuching betekent kat en de inwoners zijn dan ook gek op deze dieren. Overal door de stad staan kattenbeelden in alle soorten en maten. Er is zelfs een kattenmuseum. Het is de hoofdstad van Sarawak en u vindt hier een mix van het koloniale verleden en moderne gebouwen. De stad wordt verdeeld door de rivier de Sarawak. In het noorden wonen de Maleiers en in het zuiden de Chinezen. Aan de rivier vindt u de Main Bazaar. Flaneer over de boulevard langs verkoelende fonteinen, kleurrijke tuinen en geurende eetstalletjes. Probeer de Kek Lapis bij één van de stalletjes. Lekkere cake in alle kleuren van de regenboog.

 

Bent u op zondag in de stad? Neem dan een kijkje op de kleurrijke zondagsmarkt. Dayak-vrouwen uit het binnenland verkopen hier hun producten. De Chinese invloeden zijn goed te zien in het straatbeeld van Kuching. Overal ziet u knusse souvenirwinkeltjes, Chinese eettentjes en prachtige Chinese tempels. Steek de rivier over met een traditionele roeiboot om een bezoek te brengen aan het Maleisische deel van de stad. Zo ziet u goed de verschillen tussen beide delen. Omdat Kuching een compact stadscentrum heeft komt u te voet de meeste bezienswaardigheden wel tegen.

 

Overnachting in Kuching.
Inclusief ontbijt, transfers en vlucht

Dag 4 Kuching

Peddelend in een kajak verkent u de rivier Semadang. Rond 09.30 uur wordt u opgehaald bij uw hotel en naar het dorpje Bengoh gebracht. Na een korte instructie stapt u met z’n tweeën in de kajak. De rivier kabbelt voort terwijl u geniet van de jungle en de enorme karststenen bergen om u heen. Na al deze inspanning is het tijd om even af te koelen bij een waterval. U peddelt door naar een klein dorpje aan de rivier. Er staat een lunch voor u klaar en u maakt een wandeling door dit dorp van de Bidayuk. Terug in de kajak voor het laatste stukje van de tocht met als toetje een verfrissende duik in de rivier. Rond 15.30 uur bent u weer terug in uw hotel. Het is een ontspannen kajaktocht en ook voor kinderen vanaf 5 jaar goed te doen.

 

Overnachting in Kuching.
Inclusief ontbijt en kajaktocht

Dag 5 Kuching - Bako Nationaal Park

Zoeken naar de vele apen

Borneo 012(8) Borneo2008 009(8) Maleisie-MaleisischBorneo-Sarawak-BakoNationalPark-view2 shutterstock_270965717(8)

Vandaag gaat u de jungle in voor een ontmoeting met de neusapen (ook wel Dutch monkeys genoemd omdat ze net als wij Nederlanders van die grote neuzen hebben). U wordt bij uw hotel opgehaald en naar Bako National Park gebracht. Vanaf Kuching rijdt u in ongeveer 45 minuten naar een kleurrijk vissersdorpje waar u in een houten speedboot stapt die u in 30 minuten varen naar het nationale park brengt. Is het vloed dan meert de boot aan bij de steiger. Bij eb loopt u de laatste meters door het water naar het strand. U staat meteen midden in de jungle en hoort de eerste aapjes al krijsen in de verte. In Bako zijn wandelingen te maken van verschillende niveaus. Samen met uw gids kiest u een route die bij u past. De kans dat u dieren gaat zien is hier erg groot, maar garanties kunnen wij helaas niet geven. Apen met enorme neuzen, brutale makaken, wilde zwijnen en kleurrijke hagedissen om er maar een aantal te noemen. Lunch en diner staan voor u klaar in de kantine in het park.

 

De zonsondergang in Bako is één van de mooiste van Maleisië. Als de dagjesmensen vertrokken zijn kunt u in alle rust genieten van de zon die in de zee zakt. Is de zon onder? Over de boardwalk loopt u door het mangrovebos waar honderden vuurvliegjes licht geven in de duisternis. Sprookjesachtig mooi! Ga daarna mee met de nightwalk. Samen met uw gids gaat u op zoek naar dieren die juist ’s nachts wakker zijn. Spannend!

 

Overnachting in Bako National Park. 
Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 6 Bako - Kuching

Vroeg in de ochtend, als het nog lekker rustig is in Bako National Park, is de kans op het spotten van dieren het grootst. Dus dat wordt vroeg opstaan vandaag. Nog voor het ontbijt loopt u samen met uw gids de jungle in. De jonge neusapen zijn ook al wakker en springen van boom naar boom op zoek naar een ontbijtje. Dan is tijd voor uw ontbijt in de kantine van het park. Hierna is er nog wat tijd over om een ander pad te volgen de jungle in. Eindig op één van de verlaten strandjes om even te ontspannen. Na de lunch in de kantine neemt u afscheid van de apen en vaart u terug naar het vissersdorpje. Vanuit daar wordt u naar uw hotel gebracht.

 

Overnachting in Kuching.
Inclusief ontbijt, lunch, boottocht, transfer, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 7 Kuching - Batang Ai

Ontmoet de vriendelijke Iban-stam middenin de jungle. U wordt opgehaald door uw gids en rijdt oostwaarts. Er wordt in dit gebied van alles verbouwd. Peper, cacao en rubber groeit langs de weg. Allereerst stopt u bij het Semenggoh orang-oetan centrum waar u deze harige oranje apen gaat ontmoeten. De apen worden hier opgevangen en twee keer per dag gevoerd. U loopt een stukje door de jungle naar de voederplaats en hoort wat geritsel tussen de bomen. Dan komen de eerste apen al aan geslingerd. Ze eten hun buikjes vol terwijl u vol bewondering van best dichtbij naar deze prachtige dieren staat te kijken.

 

De reis gaat verder richting Batang Ai. In Serian slentert u over de kleurrijke markt en ziet eetbare varens, bamboe en zeldzame tropische vruchten in de kraampjes liggen. Voor de lunch wordt er gestopt in Lachau. Na ongeveer 5 uur rijden komt u bij het stuwmeer aan waar de boot al op u ligt te wachten. In ongeveer 20 minuten vaart u naar uw hotel. Het Aiman Batang Ai Resort is een lieflijk en comfortabel hotel aan het stuwmeer. Vanuit hier kunt u prachtige tochten maken in de omgeving.

 

Overnachting in het Aiman Batang Ai Resort.
Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 8 Batang Ai

Op bezoek bij de lokale Iban stam

Ibanfamilie-bevolking(8) SAR132(M)(8)

Vandaag ontmoet u de gastvrije en vriendelijke Iban. Vroeger was dat wel anders. De term koppensnellers slaat op de Iban die het hoofd van de vijand als trofee zagen. Gelukkig zijn de tijden veranderd en wordt u met een grote glimlach ontvangen. U vaart met een gemotoriseerde kano naar de Mengkak longhouse. De mensen leven hier in commune-vorm met elkaar. Een glaasje tuak (rijstwijn) staat voor u klaar. De Iban laten zien hoe zij daar leven en hoe zij vroeger met blaaspijpen op dieren jaagden. U wandelt een stukje door de jungle en geniet van een picknick-lunch aan de rivier. Dan moet u helaas alweer afscheid nemen van de vriendelijke Iban en vaart u dwars door de jungle terug naar uw hotel. Wat een bijzondere ontmoeting!

 

Overnachting in het Aiman Batang Ai Resort.
Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 9 Batang Ai - Kuching

De ochtend is ter vrije besteding. U vaart en rijdt terug naar Kuching via dezelfde route. Onderweg wordt er gestopt voor de lunch. U wordt afgezet bij uw hotel in Kuching. 

 

Overnachting in Kuching.
Inclusief ontbijt, lunch, boottocht, transfer, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 10 Kuching – Pasir Belanda

U wordt bij uw hotel in Kuching opgehaald en naar de luchthaven van Kuching gebracht. U vliegt van Kuching naar Kota Bharu. U wordt door onze vertegenwoordiger bij de luchthaven van Kota Bharu opgewacht en in ongeveer 20 minuten rijden naar Pasir Belanda gebracht.

 

Informatie Pasir Belanda:

Beleef het authentieke Maleisië tijdens uw verblijf in Pasir Belanda. In de omgeving vindt u traditionele paalhuizen, vissersdorpjes en een hele vriendelijke bevolking. De Nederlandse Harry en Annemiek zijn op een nabij gelegen locatie begonnen met Pasir Belanda. Inmiddels zijn zij gestopt en is er een herstart gemaakt op een nabij gelegen locatie door een Maleisische eigenaar. Zij hebben een paar knusse houten chalets met veranda gebouwd rondom hun tuin tussen de fruitbomen. Loop alvast een rondje in de buurt en neem een kijkje in de verschillende werkplaatsen waar vliegers, batik-kleden en houtsnijwerken gemaakt worden.


Overnachting in Pasir Belanda.
Inclusief ontbijt, transfers en vlucht

Dag 11 Pasir Belanda

De handen uit de mouwen tijdens een creatieve workshop

Maleisie-WestMaleisie-PasirBelanda-fietsen(8) menseninkeuken2(8) Maleisie-WestMaleisie-vliegerworkshop(8)

Pasir Belanda biedt verschillende activiteiten aan dus u kunt kiezen vandaag. Reserveer de activiteit die u wilt gaan doen ter plaatse. De activiteiten maken, samen met de locatie en de vriendelijke eigenaren, uw verblijf hier tot een onvergetelijke ervaring.

 

Een aantal opties:

  • Batikworkshop: Maleisië staat bekend om haar prachtige batik-kleden. U leert in een lokaal fabriekje de kunst van het batik verven en neemt uw eigen creatie mee naar huis. Een mooi aandenken! ’s Middags is er nog genoeg tijd voor een leuke fietstocht in de omgeving of andere activiteit.
  • Kookworkshop: Leer een Maleisische rijsttafel klaarmaken. Kunt u thuis nog een keertje gaan genieten van Nasi Lemak of Sateh. Het leukste van deze workshop? U mag het allemaal zelf opeten. Selamat Makan!
  • Vlieger maken: Maak uw eigen kleurrijke vlieger en probeer hem meteen uit als er genoeg wind staat. De vlieger wordt gemaakt van bamboestokken en papier in alle kleuren van de regenboog.
  • Stap op de fiets en ontdek de mooie omgeving rondom Pasir Belanda. U krijgt een kaart en routebeschrijving mee en trekt er zelf op uit. De volledige route is circa 20 km maar kan ingekort worden. U fietst langs rivieren met kleurrijke vissersbootjes, door rijstvelden en dorpjes. Rijdt u de hele route dan bent u ongeveer 4 uur onderweg.

 

Overnachting in Pasir Belanda.
Inclusief ontbijt

Dag 12 Pasir Belanda

Nog een hele dag in deze mooie omgeving, wat heerlijk. Er is genoeg te doen in en rondom Pasir Belanda.

 

Overnachting in Pasir Belanda.
Inclusief ontbijt

Dag 13 Pasir Belanda - Perhentian

U wordt door onze vertegenwoordiger bij Pasir Belanda opgehaald en naar de pier in Kuala Besut gebracht. Vanaf Kuala Besut vaart u in circa een half uur naar Pulau Perhentian. U wordt in de buurt van uw resort op het strand afgezet.

 

Informatie Pulau Perhentian:
Een paradijsje op aarde, dat zijn de Perhantian Islands. Overnachten kan op Pulau Kecil en Pulau Besar. Besar is de grootste van de twee en dus ook wat drukker, maar het is nog steeds heerlijk relaxen hier. Beide eilanden hebben alles wat u van een bounty-eiland verwacht. Hagelwitte zandstranden, wuivende palmbomen en een azuurblauwe zee. Snorkelen kan op de meeste plekken direct vanaf het strand. De meest kleurrijke vissen zwemmen om u heen. Dus snorkel op en ga op avontuur onder water. Wie spot Nemo als eerste? Voor nog mooiere snorkelplekken raden wij u aan om een boottochtje te boeken om het koraal en de visjes wat verder uit de kust te gaan ontdekken. De resorts liggen verspreid aan verschillende baaien. Met een watertaxi hopt u zo van baai naar baai het eiland rond. En zo kunt u ook eens bij een ander resort gaan lunchen of dineren.

 

Duikliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de Perhentian Islands. Er zijn prachtige duikspots rondom de eilanden. Regel ter plaatse een duikexcursie of -cursus. Even geen zin in zand tussen de tenen? Trek dan het binnenland in en maak een wandeling door het dichtbegroeide oerwoud. Hier leven eekhoorns, varanen en apen. Geniet van de relaxte eilandsfeer en de prachtige omgeving. U zult zich hier niet snel vervelen.

 

Overnachting op Pulau Perhentian.
Inclusief ontbijt, transfer en boottocht

Dag 14 - 16 Perhentian

shutterstock_127584761(13)

Deze dagen zijn ter vrije besteding.

 

Overnachtingen op Pulau Perhentian.
Inclusief ontbijten

Dag 17 Perhentian - Melaka

U wordt vanaf het strand in de buurt van uw resort opgehaald en vaart in circa een half uur naar Kuala Besut. Bij aankomst in Kuala Besut wordt u door onze vertegenwoordiger opgewacht en in ongeveer 1,5 uur naar de luchthaven van Kota Bharu gebracht. U vliegt van Kota Bharu naar Kuala Lumpur. U wordt door onze vertegenwoordiger bij de luchthaven van Kuala Lumpur opgewacht en naar uw hotel in Melaka gebracht. Deze rit duurt ruim 1,5 uur.

 

Informatie Melaka:
Melaka ademt cultuur en historie. Portugezen, Chinezen, Engelsen en ook de Hollanders hebben hier hun sporen achtergelaten. In de haven was het vroeger een drukte van belang. Er kwam textiel uit India, kruiden uit de Molukken, zijde en porselein uit China en goud en peper uit Sumatra. Verken deze levendige stad te voet, op de fiets of kies één van de bontgekleurde riskja’s uit voor een ritje. Via het Portugese fort A’Famosa en de St. Pauls Church bereikt u het “Hollandse Stadhuys” op Dutch Square. Ook in Chinatown is er genoeg te zien, beleven en vooral ook proeven. U kunt hier heerlijk eten bij één van de vele eettentjes. In het weekend is er op Jonker street een avondmarkt. Erg leuk om overheen te lopen en misschien wat souvenirtjes te kopen. Een tip voor ’s avonds; neem een taxi naar het strand van Melaka (Tanjung Kling) en zie de locals vliegeren, picknicken en relaxen na een dagje werken. Langs het strand staan allemaal oude bussen die zijn omgebouwd tot lokale eettentjes, de voorlopers van de bij ons zo populaire foodtrucks. Een leuke afsluiting van de dag.

 

Overnachting in Melaka.
Inclusief ontbijt, boottocht, transfers en vlucht

Dag 18 Melaka

Een echte Hollandse activiteit vandaag: fietsen! In de ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel en in ongeveer een half uur naar het startpunt gebracht. Er zijn fietsen in alle soorten en maten dus iedereen kan mee doen. Er zijn zelfs kinderzitjes en aanhaakfietsen aanwezig. Kies een mooie fiets uit en stap op. Samen met een gids en andere reizigers verkent u de omgeving. Al fietsend langs plantages en door dorpjes gaat het Maleisische leven aan u voorbij. De gids vertelt over het leven in de kampung en er wordt af en toe gestopt voor een praatje of een foto. U fietst ongeveer 20 kilometer en bent zo’n 3 tot 4 uur onderweg. De eindstreep gehaald? Dan wordt u weer teruggebracht naar uw hotel. Tip van ons: u krijgt een fles water maar neem zelf ook voldoende water mee. Fietsen in dit warme klimaat betekent veel drinken.

 

Overnachting in Melaka.
Inclusief ontbijt en fietstocht

Dag 19 Vertrek Melaka

U wordt bij uw hotel in Melaka opgehaald en naar de luchthaven van Kuala Lumpur gebracht. Deze rit duurt ruim 1,5 uur.

 

Inclusief ontbijt en transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën