Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
terug naar het overzicht

Familiereis Sabah en West-Maleisie

Veel waterpret tijdens deze reis. Boottochtjes door de jungle, raften en snorkelen; het staat allemaal op het programma. Grote kans dat u tijdens deze reis ook de Borneo Big 5 zult spotten. U kunt dan een vinkje zetten achter orang-oetan, neusaap, krokodil, dwergolifant en neushoornvogel.

Wat maakt deze reis bijzonder
Orang-oetans ontmoeten
De Borneo Big 5 spotten in Sukau
Raften over de Kiulu rivier
Emmy4
Emmy Nijman
In de jaren 90 reisde ik al naar Thailand met onze zonen; nu is de volgende generatie aan de beurt! Ik ben Emmy Nijman, specialist familiereizen
Reisduur: 15 dagen / 14 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

De reis van dag tot dag: Sabah en West-Maleisie

Sabah:

Dag 1 Aankomst Kuala Lumpur

Dag 2 Kuala Lumpur

Dag 3 Sepilok

Dag 4 Sukau

Dag 5 Sukau

Dag 6 Kinarut

Dag 7 Kinarut

Dag 8 Kinarut

West-Maleisië:

Dag 9 Penang

Dag 10 Penang

Dag 11 Penang

Dag 12 Langkawi

Dag 13 Langkawi

Dag 14 Langkawi

Dag 15 Vertrek Langkawi

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Kuala Lumpur

Tussen de wolkenkrabbers en de Aziatische drukte

Maleisie-BatuCaves-entrance(8) Maleisie-Melaka-Dutchsquare(8) Maleisie-West-Maleisie-Kuala-Selangor-vuurvliegjes2(8)

Bij de luchthaven van Kuala Lumpur wordt u door onze vertegenwoordiger opgewacht en in ruim 1 uur naar uw hotel in Kuala Lumpur gebracht.

 

Informatie Kuala Lumpur:
Een bruisende metropool! De stad Kuala Lumpur is een mix van typisch Aziatische drukte en moderne wolkenkrabbers en shopping malls. De Petronas Twin Towers domineren de skyline van Kuala Lumpur. Wilt u naar de top? Bestel de tickets alvast online dan weet u zeker dat u naar binnen kan. De torens zijn geopend van dinsdag t/m zondag van 09.00-21.00 uur. Vlakbij de torens ligt het mooie KLCC Park waar u heerlijk in de schaduw rond kunt wandelen. Naast de ronddraaiende KL MenaraTower ligt het Bukit Nanas Forest Reserve. Een stukje jungle middenin de drukke stad. Het hoogtepunt, letterlijk, is de canopy-walk. U loopt over hangbruggen tussen de boomtoppen. Even weg van alle drukte.

 

Vergeet ook het gezellige Chinatown niet met haar knusse straatjes, winkeltjes en de avondmarkt op Petaling Street. U kunt hier ’s avonds heerlijk eten in één van de vele restaurantjes of bij de verschillende eetkraampjes. De wel bekende Hop-on-Hop-off bus rijdt ook in Kuala Lumpur rond. Het is de perfecte manier om in korte tijd veel van de stad te zien. Voor de locals rijden er gratis bussen door de stad; de paarse Go KL bussen. Hier mag u natuurlijk ook gebruik van maken.

 

Overnachting in Kuala Lumpur.
Inclusief transfer

Dag 2 Kuala Lumpur

Er is van alles te doen in en rondom Kuala Lumpur. Wij geven u wat excursietips:

 

Smikkelen en smullen op grote hoogte:
Geniet van een uitgebreid buffet-diner bovenin één van de hoogste torens van Kuala Lumpur. Het ‘Atmosphere 360’ restaurant draait rustig rond terwijl u geniet van de twinkelende lichtjes die de stad doen oplichten. Wat een fantastisch uitzicht!

 

Glinsterende vliegjes in Kuala Selangor:
In de middag gaat u op pad naar het Firefly Park resort. Zodra het donker is stapt u in een bootje met elektromotor die stroomopwaarts vaart over de Selangor rivier. Geruisloos dobbert u over de rivier. Overal om u heen hoort u de geluiden van de jungle. Voor sommige dieren is het al bedtijd terwijl voor anderen de avond pas net is begonnen. En dan ineens allemaal flikkerende lichtjes langs de waterkant. Duizenden vuurvliegjes verlichten de jungle. Een bijzondere ervaring!

 

Het platteland op en de grotten in:
U wordt ’s ochtends opgehaald bij uw hotel en naar de wereldberoemde Royal Selangor fabriek gebracht. Ze maken hier de mooiste kunstwerken van tin. Dan door naar de batik fabriek waar de meest kleurrijke kleden worden gemaakt. De laatste stop tijdens deze tour zijn de bekende Batu Caves. Het is even een klim naar boven maar via een enorme trap van 272 treden bereikt u de ingang van de grot. In de grot vindt u meerdere Hindoetempels. Ze schitteren door het zonlicht wat van bovenaf naar binnen schijnt. Mysterieus! Aapjes springen er in het rond maar pas op ze kunnen af en toe wat brutaal zijn.

 

Olifantjes kijken:
Oog in oog staan met de grote grijze vriendelijke reus, de Maleisische olifant. Het Kuala Gandah opvangcentrum vangt olifanten wezen op en zet zich in om wilde olifanten te verplaatsen naar een veiliger leefgebied. Ze worden liefdevol verzorgd door een team van oppassers. De olifanten hebben in de afgelopen jaren van alles geleerd en dat laten ze maar al te graag aan u zien. Als bedankje mag u ze wat fruit geven. Bijzonder om deze prachtige dieren van zo dichtbij te zien. Samen met de verzorgers olifanten wassen kan als er jonge olifantjes zijn (u betaalt hiervoor ter plaatse). Vergeet uw zwemkleding niet want het wordt één natte bende.

 

Terug in de tijd in Melaka:
Melaka ademt cultuur en historie. Portugezen, Chinezen, Engelsen en ook de Hollanders hebben hier hun sporen achtergelaten. In de haven was het vroeger een drukte van belang. Er kwam textiel uit India, kruiden uit de Molukken, zijde en porselein uit China en goud en peper uit Sumatra. Via de Chinese Cheng Hoon Teng Tempel, de Kampong Klingmoskee en het Portugese fort A’Famosa bereikt u het Hollandse Stadhuys op Dutch Square. Even shoppen op Jonker Street en dan genieten van een heerlijke lunch in een ‘Baba Nyonya’ restaurant.

 

Overnachting in Kuala Lumpur
Inclusief ontbijt

Dag 3 Kuala Lumpur - Sepilok

Het wereldberoemde opvangcentrum voor bedreigde orang-oetans bezoeken

Apen-borneo-babyoprug2(13)

U wordt bij uw hotel in Kuala Lumpur opgehaald en in ruim 1 uur naar de luchthaven van Kuala Lumpur gebracht private. U vliegt van Kuala Lumpur naar Sandakan. U wordt bij de luchthaven van Sandakan opgehaald en naar uw hotel in Sepilok gebracht.

 

Informatie Sepilok:
Het Sepilok orang-oetan centrum ligt midden in het regenwoud. Het wereldberoemde opvangcentrum is opgericht om de bedreigde orang-oetans te beschermen en voor te bereiden op een leven in het wild. De apen zijn bevrijd uit gevangenschap, gered uit gekapt oerwoud of achtergelaten door hun ouders. Het doel is om de dieren uiteindelijk weer vrij te laten in de natuur. De apen worden elke dag om 10.00 en 15.00 uur gevoerd. Het is erg bijzonder om deze prachtige dieren van zo dichtbij te zien. Na 15.00 uur sluit het centrum. Aan de overkant ligt het opvangcentrum van de Aziatische beer, de Sun bear.

 

Overnachting in Sepilok
Inclusief ontbijt, transfers en vlucht

Dag 4 Sepilok - Sukau

Op naar de jungle om dieren te spotten. U wordt bij uw hotel opgehaald en wandelt naar de voederplaats waar de apen rond 10.00 uur verzamelen voor een lekker ontbijtje. U neemt ook nog een kijkje bij het opvangcentrum van de Aziatische beer waar u meer te weten komt over deze allerkleinste beer ter wereld die gek is op honing. Na de lunch wordt u naar de haven van Sandakan gebracht waar u in een bootje stapt dat u naar Sukau brengt. Het is een mooie tocht langs de kust en even later de rivier op naar het nationaal park. De boot vaart door mangrovebossen terwijl de vogels langs de waterkant op de uitkijk staan op zoek naar een lekker visje. Bij aankomst in de lodge wordt er eerst van alles verteld over het gebied waar u gaat slapen, het Kinabatangan Wildlife Reservaat.

 

In de middag ligt er een kleinere boot klaar voor een tochtje over de rivier. Er wonen hier verschillende soorten apen, vogels, dwergolifanten, krokodillen en andere jungledieren. Wie spot als eerste een olifantenslurf tussen het riet of een neushoornvogel hoog in een boom? Dan zit de eerste jungletocht er al weer op en is het tijd voor het diner in de lodge. ’s Avonds vertellen de gidsen u graag meer over dit bijzondere gebied.

 

Overnachting in Sukau in het Kinabatangan Wildlife Reservaat.
Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, boottochten, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 5 Sukau

Middenin de jungle om wilde dieren te spotten!

dutch-monkeys1(8) Maleisie-WestMaleisie-Sabah-Sukau-olifantenuitwater(8)

Gewekt wordt u door de junglegeluiden om u heen. Klaar voor een nieuwe dag middenin de natuur. Het wordt vroeg opstaan vandaag voor een boottochtje over de rivier naar het Oxbow-meer. De dieren langs de waterkant zijn ook net wakker en gaan op zoek naar eten. Krokodillen liggen op de loer, otters zwemmen in het rond en aapjes spelen in de bomen. Wat een prachtig gebied! Terug naar de lodge voor een welverdiend ontbijtje. Hierna gaat u samen met een gids een korte junglewandeling maken en wordt er meer verteld over de planten en dieren in dit gebied. Na de lunch staat er nog een boottocht op het programma. Altijd al willen weten welke dieren ’s nachts wakker zijn? Ga dan mee met de nachtsafari. Leren batik verven is ook één van de opties. Heeft u gelijk een leuke souvenir voor thuis (beide kunt u ter plaatse bijboeken en betalen).

 

Overnachting in Sukau in het Kinabatangan Wildlife Reservaat.
Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottochten, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 6 Sukau – Kinarut

Het is tijd om afscheid te nemen van de dieren in Sukau. Maar eerst nog een mooie boottocht door de mangrovebossen en langs de kust terug naar Sandakan. Hier staat de lunch al voor u klaar. Als er ’s middags nog tijd voor is bezoekt u het Rainforest Discovery Centre. Hier loopt u op grote hoogte tussen de bomen over de canopywalk en geniet u van al het moois in de botanische tuin. U wordt bij de luchthaven afgezet.

U vliegt van Sandakan naar Kota Kinabalu. U wordt bij de luchthaven van Kota Kinabalu opgehaald en naar uw hotel in Kinarut gebracht.

 

Informatie Kinarut:
Kinarut is een klein dorpje voor de kust vlak onder Kota Kinabalu. Een relaxte plek om bij te komen en te genieten van de zon, de zee en het strand. In de omgeving vindt u een paar winkeltjes en restaurantjes voor de lokale bevolking, maar u kunt hier natuurlijk ook aanschuiven. Iets verder uit de kust liggen een aantal eilandjes. Rondom deze eilandjes ligt het Tunku Abdul Rahman National Park. Een geweldige plek om met een bootje naartoe te varen om te gaan snorkelen of duiken. De koraalriffen worden hier beschermd, en de meest kleurrijke vissen voelen zich hier thuis.

 

Overnachting in Kinarut.
Inclusief ontbijt, lunch, boottocht, transfers, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 7 Kinarut

Genoeg geluierd op het strand? Huur dan een kajak en snorkelmateriaal en ontdek de onderwaterwereld voor de kust van Kinarut. Of ga mee met een boottochtje verder de zee op en ga vissen, picknicken op een verlaten eilandje of snorkelen tussen de kleurrijke vissen in het Tunku Abdul Rahman Nationaal Park. De uitstapjes regelt en betaalt u ter plaatse bij uw resort.

 

Overnachting in Kinarut.
Inclusief ontbijt

Dag 8 Kinarut

Spanning en sensatie op het water vandaag. U wordt opgehaald bij uw hotel en via een mooie route naar het plaatsje Tamparuli gebracht. Veiligheid voor alles, dus eerst wordt er goed uitleg gegeven over wat er gaat gebeuren en wat u kunt verwachten. Dan is het tijd om uw zwemvest aan te trekken en uw helm op te zetten. Het avontuur kan beginnen! De Kiulu rivier heeft diverse (kleine) stroomversnellingen waardoor raften op de Kiulu rivier ook zeer geschikt is voor families. Er is zelfs onderweg tijd om te genieten van wat u om u heen ziet. Prachtig regenwoud, groene rijstvelden, rubberplantages en zwaaiende kinderen langs de rivier. Aan het einde van de tocht staat er een welverdiende lunch voor u klaar voordat u wordt teruggebracht naar uw hotel.

 

Overnachting in Kinarut.
Inclusief ontbijt en excursie raften

Dag 9 Kinarut - Penang

Van bounty stranden tot aan een canopy-walk tussen de bomen

Penang-rickshawbluemansion(8) Maleisië-Penang-Georgetown-streetart1(8) Penang-Ferringhibeach20(8)

U wordt bij uw hotel in Kinarut opgehaald en naar de luchthaven van Kota Kinabalu gebracht. U vliegt van Kota Kinabalu naar Penang. U wordt door onze vertegenwoordiger bij de luchthaven van Penang opgewacht en naar uw hotel gebracht.

 

Informatie Penang:
Het eiland Penang biedt voor ieder wat wils. Relaxen met de voetjes in het zand kan aan het strand in Batu Ferringhi, ongeveer een half uurtje rijden vanaf Georgetown. ’s Avonds is hier ook een leuke avondmarkt vol met souvenirs en kleding. Afdingen mag! Penang biedt nog veel meer dan alleen strand. Loop hoog tussen de bomen over de canopy-walk in Penang National Park, of stap in een riksja en ontdek de tempels, pagodes, Chinese shophouses en koloniale huizen in Georgetown. Zelf fietsen of te voet de stad verkennen kan natuurlijk ook. U krijgt van ons bij uw reisbescheiden een wandelroute door Georgetown langs een aantal bijzondere muurschilderingen waar u leuke en creatieve foto’s kunt maken. Door een mix van Chinese, Indiase, Thaise en Maleisische cultuur is Penang het culinaire eiland van Maleisië. Er is dus genoeg keus voor het avondeten.

 

Overnachting op Penang. 
Inclusief ontbijt, transfers en vlucht

Dag 10 Penang

Vandaag kunt u per taxi het eiland Penang gaan verkennen (vraag bij de receptie van uw hotel om hulp een goede prijsafspraak te maken). Allereerst de culturele schatten die Penang rijk is. In Air Itam staat de grootste boeddhistische tempel van Zuidoost-Azië: de Kek Lok Si tempel. De pagode kan beklommen worden. Het is even een klim maar eenmaal boven is het uitzicht fantastisch. In de Thaise Wat Chayamangkalaram ligt een enorme Boeddha, u ziet pas goed hoe groot hij eigenlijk is als u ernaast gaat staan. Het levert leuke foto’s op.

 

Voor een weids uitzicht over Penang is het leuk om met de kabelbaan omhoog te gaan naar de top van Penang Hill. Op de top staat een tempel, er is een foodcourt en een speeltuin voor de kinderen. Door de hoogte is het ook wat koeler dan beneden, dat is wel even lekker. Vergeet ook de hoofdstad Georgetown niet, er is genoeg te zien. Wandel bijvoorbeeld door het mysterieuze Chinatown en ontdek verborgen tempels en pagodes. Relaxen kan gelukkig ook. Neem een duik in het zwembad bij uw hotel of kies een strandstoel uit op het strand van Batu Ferringhi.

 

Overnachting op Penang.
Inclusief ontbijt

Dag 11 Penang

Op de trappers over het platteland van Penang. U stapt rond 08.30 uur op uw mountainbike zodat u niet op het heetste moment van de dag aan het fietsen bent. In ongeveer 2 uur gaat u op verkenningstocht door de omgeving van Balik Pulau. U fietst langs fruitboomgaarden en door traditionele vissersdorpjes. De gids vertelt u graag van alles over het lokale leven en over alles wat hier groeit en bloeit. Er wordt gestopt bij een vissersdorpje, een geitenboerderij en een nootmuskaat-plantage. Het is een ontspannen fietstochtje over verharde wegen en paden dus goed te doen voor het hele gezin. Een flesje water staat voor u klaar, maar neem zelf ook voldoende water mee. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen zelf fietsen, jongere kinderen kunnen achterop bij één van de ouders.

 

Overnachting op Penang.
Inclusief ontbijt en fietstocht

Dag 12 Penang - Langkawi

Op naar de wuivende palmbomen op Langkawi

IMG_3155(13)

U wordt bij uw hotel opgehaald en naar de haven van Penang gebracht. Hiervandaan vertrekt de ferry naar Langkawi. In 3 tot 4 uur vaart u naar het prachtige eiland Langkawi. De exacte vaartijd is afhankelijk van het weer. De ferry is geen luxe boot maar heeft wel airconditioning (deze staat vaak heel koud). De stoelen zijn te vergelijken met die in een bus.  U wordt bij de haven van Langkawi opgewacht en naar uw hotel gebracht.

 

Informatie Langkawi:
Langkawi is het grootste eiland van de gelijknamige archipel. Een ideaal eiland voor families met kinderen. Denk aan wuivende palmbomen, witte zandstranden en een heerlijk zeebriesje. Langkawi is een perfect eiland om te relaxen maar er is ook genoeg te zien en beleven voor jong en oud. Niets moet en alles mag. Geen last van hoogtevrees? Neem dan de kabelbaan omhoog naar de “skybridge”, één van de langste hangbruggen ter wereld. Boven heeft u een prachtig uitzicht over Langkawi en de eilandjes in de omgeving. Verkoeling zoekt u bij de nabij gelegen Seven Falls. Het is een hele klim naar de bovenste waterval, maar daar kunt u heerlijk bijkomen in de waterpoel. Krokodillen kunt u zien op de krokodillenboerderij en de meest exotische vissen zwemmen rond in het aquarium van Langkawi. Zelf op zoek gaan naar één van deze vissen kan bij het nabijgelegen eilandje Pulau Payar. De ideale plek om te snorkelen of duiken. Voor leuke winkels en restaurants kunt u het beste naar PantaiCenang gaan. Verken Langkawi met een taxi, brommer of huurauto.

 

Overnachting op Langkawi.
Inclusief ontbijt, transfers en ferry-overtocht

Dag 13 Langkawi

Een aantal excursietips voor tijdens uw verblijf op Langkawi. Deze excursies kunt u via ons bijboeken:

 

Snorkelexcursie Pulau Payar:
Rondom dit eiland ligt prachtig koraal dus u loopt zo het water in om te gaan snorkelen. De kleurrijke visjes zwemmen in het rond, maar ook ongevaarlijke rif-haaien zwemmen u voorbij. Met de voeten in het zand geniet u van uw lunchpakket. Een leuke dag in het water. Bootovertochten, snorkelmateriaal en lunch zijjn inbegrepen.

 

Boottocht Mangrove and EagleFeedingExperience:
U stapt in en vaart door de ‘wetlands’ en mangrovebossen van Langkawi. Het is een prachtig natuurgebied met verborgen grotten, kleurrijke bloemen, watervogels en andere dieren. Vleermuizen ziet u ondersteboven hangen in de grot Gea Kelawar. Niet teveel lawaai maken anders worden ze wakker. Ook stopt u bij een fish farm en ontdekt u hoe verschillende vissoorten gekweekt worden. Spectaculair is het voeren van de adelaars. Er wordt wat vlees in het water gegooid en de adelaars duiken erop af. De boot vaart verder door het KilimGeoforest Park. Links en rechts ziet u enorme kalkstenen rotsformaties. Indrukwekkend! Lunch is inbegrepen.

 

Langkawi Nature Cruise:
Alle hens aan dek! Ga aan boord van een zeilschip en vaar rond de zuidelijke eilanden van Langkawi. Onderweg kunt u dolfijnen, vliegende vissen, pijlstaartroggen, apen en adelaars spotten. De elegante pijlstaartroggen kunt u zelfs met de hand voeren. De schipper gooit het anker uit en u kunt gaan zwemmen, zee-kajakken, verborgen grotten ontdekken, leren zeilen of heerlijk relaxen op het dek. Aan boord staat een vers bereide buffetlunch voor u klaar.

 

SunsetDinner Cruise:
De naam zegt het al. Onder het genot van een hapje en een drankje geniet u van de ondergaande zon. De boot vertrekt aan het einde van de middag en vaart langs de kust en de eilandjes rondom Langkawi. De boot deint over het water en u komt helemaal tot rust op het dek. Zin in wat verkoeling? Neem dan een duik in zee als het anker is uitgegooid. Er wordt een heerlijk barbecue diner voor u klaargemaakt op het dek. Samen met een wijntje, biertje, cocktail of softdrink kan de avond niet meer stuk. Het diner en de drankjes zijn inbegrepen.

 

Overnachting op Langkawi.
Inclusief ontbijt

Dag 14 Langkawi

Deze dag is ter vrije besteding.

 

Overnachting op Langkawi.
Inclusief ontbijt

Dag 15 Vertrek Langkawi

U wordt bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven van Langkawi gebracht.

Inclusief ontbijt en transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën