Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
terug naar het overzicht

Familiereis Het grote Borneo avontuur

In Maleisisch Borneo gaat u veel dieren spotten: orang-oetans, neusapen, schildpadden, dwergolifanten, krokodillen en nog veel meer. U slaapt diep in de jungle én bij een lokale familie in huis. Kortom; een reis door Borneo is een groot avontuur!

Wat maakt deze reis bijzonder
Baby-schildpadjes zien uitkomen
Orang-oetans en neusapen spotten
Varen door de jungle
foto longboat Thailand, op weg naar Damnoen Saduak
Debbie
Een verre reis maken met de kinderen is onvergetelijk, daar weet ik alles van. Laat mij jullie inspireren voor jullie perfecte familiereis!
Reisduur: 18 dagen / 17 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

De reis van dag tot dag: Het grote Borneo avontuur

Dag  1    Aankomst Kuching

Dag  2    Kuching

Dag  3    Kuching

Dag  4    Batang Ai

Dag  5    Batang Ai

Dag  6    Kuching

Dag  7    Mulu

Dag  8    Mulu

Dag  9    Papar

Dag 10   Papar

Dag 11   Sepilok

Dag 12   Sukau

Dag 13   Sukau

Dag 14   Sandakan

Dag 15   Lankayan

Dag 16   Lankayan

Dag 17   Lankayan

Dag 18   Vertrek Lankayan

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Kuching

Tussen de kattenbeelden en kleurrijke tuinen

Sarawak-Kuching-tempel(12) Maleisie-Borneo-Sarawak-Kuching-zittendemensen(8)

U wordt bij de luchthaven van Kuching opgewacht en naar uw hotel in Kuching gebracht.

 

Informatie Kuching:
Welkom in ‘Cat City’! Kuching betekent kat en de inwoners zijn dan ook gek op deze dieren. Overal door de stad staan kattenbeelden in alle soorten en maten. Er is zelfs een kattenmuseum. Het is de hoofdstad van Sarawak en u vindt hier een mix van het koloniale verleden en moderne gebouwen. De stad wordt verdeeld door de rivier de Sarawak. In het noorden wonen de Maleiers en in het zuiden de Chinezen. Aan de rivier vindt u de Main Bazaar. Flaneer over de boulevard langs verkoelende fonteinen, kleurrijke tuinen en geurende eetstalletjes. Probeer de Kek Lapis bij één van de stalletjes. Lekkere cake in alle kleuren van de regenboog.

 

Bent u op zondag in de stad? Neem dan een kijkje op de kleurrijke zondagsmarkt. Dayak-vrouwen uit het binnenland verkopen hier hun producten. De Chinese invloeden zijn goed te zien in het straatbeeld van Kuching. Overal ziet u knusse souvenirwinkeltjes, Chinese eettentjes en prachtige Chinese tempels. Steek de rivier over met een traditionele roeiboot om een bezoek te brengen aan het Maleisische deel van de stad. Zo ziet u goed de verschillen tussen beide delen. Omdat Kuching een compact stadscentrum heeft komt u te voet de meeste bezienswaardigheden wel tegen.

 

Overnachting in Kuching.
Inclusief transfer

Dag 2 Kuching

Op de trappers verkent u de gezellige stad Kuching aan beide zijden van de rivier. Een erg leuke excursie. Om de ergste hitte te vermijden start de 4,5 uur durende fietstocht al om 08.00 uur ’s ochtends. De gids laat u in het centrum van de stad de mooiste Chinese tempels en koloniale gebouwen zien. Met fiets en al steekt u de Sarawak rivier over op een traditionele Sampan. U fietst door de smalle straatjes van de Maleisische kampung en proeft lokale hapjes en drankjes bij de vriendelijke bevolking. Alle zintuigen staan op scherp. Deze fietstocht is goed te doen voor iedereen met een normale conditie. U fietst ongeveer 17 km over vrij vlak terrein en er wordt vaak gestopt. Er zijn ook kinderzitjes en kinderfietsen beschikbaar.

 

Overnachting in Kuching.
Inclusief ontbijt en fietstocht

Dag 3 Kuching

Maak kennis met de neusapen in de jungle

DSC_3705(8) Borneo 014(8) Borneo 006(8)

Vandaag gaat u de jungle in voor een ontmoeting met de grappige neusapen (ook wel Dutch monkey genoemd). U wordt bij uw hotel opgehaald en naar Bako National Park gebracht. Vanaf Kuching rijdt u in ongeveer 45 minuten naar een kleurrijk vissersdorpje waar u in een houten speedboot stapt die u in 30 minuten varen naar het nationale park brengt. Is het vloed dan meert de boot aan bij de steiger. Bij eb loopt u de laatste meters door het water naar het strand. U staat meteen middenin de jungle en hoort de eerste aapjes al krijsen in de verte. In Bako zijn wandelingen te maken van verschillende niveaus. Samen met uw gids kiest u een route die bij u past. De kans dat u dieren gaat zien is hier erg groot, maar garanties kunnen wij helaas niet geven. Apen met enorme neuzen, brutale makaken, wilde zwijnen en kleurrijke hagedissen om er maar een aantal te noemen. Lunch staat voor u klaar in de kantine in het park. Aan het einde van de excursie wordt u weer naar uw hotel gebracht. 

 

Overnachting in Kuching.
Inclusief ontbijt en excursie Bako National Park

Dag 4 Kuching - Batang Ai

Op naar de jungle; naar het leefgebied van de vriendelijke Iban-stam. U wordt opgehaald door uw gids en rijdt naar het Batang Ai stuwmeer. Een rit van ongeveer 5 uur. Er wordt in dit gebied van alles verbouwd. Peper, cacao en rubber groeit hier langs de weg. Slenter over de kleurrijke markt in Lachau en zie eetbare varens, bamboe en zeldzame tropische vruchten in de kraampjes liggen. Geniet van een lekkere lunch voordat u doorrijdt naar het stuwmeer waar de traditionele longboat al op u ligt te wachten. De smalle houten boot vaart over het meer en door smalle riviertjes naar de Nanga Sumpa Lodge. Steeds dieper de jungle in. Eerst even relaxen met een kopje koffie of thee op de veranda van de lodge. Wat een prachtig uitzicht over de rivier en de jungle.

 

Overnachting in de Nanga Sumpa Lodge in Batang Ai.
Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 5 Batang Ai

Een wandeling in de jungle afsluiten met een verfrissende duik

iban-manmetnet(13)

Zorg ervoor dat u goed ontbijt want er staat een stevige wandeling op het programma vandaag. Klimmen en klauteren over de jungle-paden. U volgt de rivier richting de Enseluai waterval. Onderweg wordt u opgepikt door een longboat waarmee u het laatste stukje naar de waterval vaart. Het water klettert naar beneden en de nevel die ervan afkomt voelt heerlijk aan op uw gezicht. Na de wandeling door de warme en kleffe jungle is een duik in het koele water een heerlijke beloning. De mensen van de lodge zijn ondertussen een barbecue lunch voor u aan het klaarmaken met veelal verse producten uit de jungle zoals varens en vis. De buikjes vol gegeten? Dan vaart u samen terug naar de Nanga Sumpa Lodge. Onderweg kunt u uw bootsman vragen om te laten zien hoe zij op traditionele wijze vissen. Gooit u ook een netje uit?

 

Overnachting in de Nanga Sumpa Lodge in Batang Ai.
Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 6 Batang Ai - Kuching

Na het ontbijt is het helaas alweer tijd om afscheid te nemen van de jungle. U vaart per longboat terug naar het Batang Ai stuwmeer. Hier wordt u opgewacht voor uw rit terug naar Kuching. Onderweg stopt u voor de lunch.

 

Overnachting in Kuching.
Inclusief ontbijt, lunch, boottocht, transfer, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 7 Kuching - Mulu

U wordt bij uw hotel in Kuching opgehaald en naar de luchthaven van Kuching gebracht. U vliegt van Kuching naar Mulu.

Duizenden fladderende vleermuizen en mysterieuze grotten, Mulu National Park is het grootste nationale park van Sarawak. Uw Engelssprekende gids staat u al op te wachten op de kleine luchthaven van Mulu. In een open tuk-tuk wordt u naar uw accommodatie gebracht. Het avontuur is begonnen! Na inchecken is er nog wat tijd om te relaxen voordat u in de middag voor het eerst op pad gaat met uw gids. In Mulu National Park vindt u 5 spectaculaire ‘showcaves’ en u bezoekt er maar liefst 4 de aankomende dagen. Alle grotten zijn voorzien van trappen, houten looppaden en gedimde verlichting. Het kan hier en daar wat glibberig zijn door het grondwater dat langs de wanden naar beneden druppelt. U loopt over een houten wandelpad dwars door de jungle naar de eerste grot: Lang Cave.

 

Onderweg ziet u kleurrijke bloemen, planten, verschillende insecten en de mooiste vlinders. In Lang Cave ziet u tientallen stalagmieten en stalactieten in de meest bizarre vormen. Door het lage plafond is het de beste plek om van dichtbij foto’s te maken van hangende, slapende vleermuizen. Dan de grot waar vroeger herten kwamen drinken: Deer Cave. Al kunnen ze de naam beter aanpassen naar Bat Cave want er wonen miljoenen vleermuizen in deze grot. Als de zon bijna onder gaat loopt u terug naar de ingang van de grot (de grootste ingang ter wereld) en neemt u plaats op de tribune. Wat gaat hier gebeuren? Al snel wordt het duidelijk: duizenden vleermuizen vliegen tegelijk de grot uit. Hoog in de lucht tekent zich golvende massa vleermuizen af, op jacht naar hun avondeten. Een spectaculair gezicht! Ook vleermuizen houden niet zo van regen dus bij regenachtig weer blijven ze liever hangen in de grot. U wandelt weer terug naar uw accommodatie.

 

Overnachting in Mulu National Park.
Inclusief ontbijt, diner, transfers, vlucht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 8 Mulu

Over de rivier langs spelende kinderen en vissende ouders

Maleisië-MaleisischBorneo-Sarawak-MuluNP-gekleurde bootjes(8) IMG_3080(8) Maleisie-Borneo-Sarawak-Mulu-caves(8)

Stap in een lange houten boot om vandaag een ander deel van Mulu National Park te gaan verkennen. De longboat vaart dwars door de groene jungle over de Melinau rivier. Langs de rivier zijn kinderen aan het spelen en ouders aan het vissen.

Onderweg stopt u bij een dorpje van de Penan stam. De vriendelijke dorpsbewoners laten het dorp graag aan u zien. Ze maken de mooiste handwerken dus als u nog ruimte over heeft in uw koffer kunt u hier een leuke souvenir kopen. Vanaf hier is het nog 10 minuutjes varen naar de Wind- en Clearwater Cave. Over het houten wandelpad loopt u omhoog naar de Wind Cave. Er waait een lekker briesje door de grot, vandaar de naam.

 

Door naar de volgende grot, Clearwater Cave. Tussen de rotswand en de rivier is een wandelpad aangelegd die u naar deze grot brengt. Over een lange steile trap loopt u naar de ingang. Weer een enorme en indrukwekkende grot. Het stromende water galmt door de ruimte waardoor het lijkt alsof er een waterval naar beneden klettert. Weer naar buiten, en dan even tijd voor wat verkoeling in het kraakheldere en koele water dat uit de grot stroomt. Terwijl u aan het genieten bent wordt uw lunch klaargezet. Na de lunch vaart u terug naar uw accommodatie.

 

De middag kunt u helemaal zelf indelen. Nog niet genoeg grotten gezien? Ga dan naar de vijfde grot op het lijstje: de Lagang Cave (ook wel Fast Lane genoemd). Geen last van hoogtevrees? Loop dan op grote hoogte tussen de bomen over de Canopy Skywalk. Kleurrijke vogels, bedrijvige eekhoorntjes en spelende aapjes kunt u spotten terwijl u loopt over de hangbruggen. Wij raden u aan om deze tours bij aankomst alvast te reserveren want ze zijn vaak snel volgeboekt. U betaalt hiervoor ter plaatse. De Canopy Skywalk kunnen wij ook alvast voor u reserveren. Dus lijkt het u wat? Wij geven u graag de meerprijs van deze excursie.

 

Overnachting in Mulu National Park.
Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 9 Mulu – Papar

U wordt naar de luchthaven van Mulu gebracht. U vliegt van Mulu naar Kota Kinabalu. Op ongeveer een uurtje rijden vanaf Kota Kinabalu ligt Papar. Onderweg rijdt u door dorpjes en langs vlak landschap. Langs de rivier de Papar wordt vooral rijst en fruit verbouwd.

De lokale familie in Papar, waar u de komende dagen slaapt, verwelkomt u met open armen. U wordt de aankomende dagen onderdeel van de familie en komt van alles te weten over de manier van leven. Wij geven u alvast wat ideeën. Afhankelijk van het weer, de tijd van het jaar en uw wensen kan het programma er anders uit gaan zien. Plan het samen met uw gastgezin. De lekkerste hapjes staan al voor u klaar. U gaat hierna gelijk de omgeving verkennen. Banjerend door de rijstvelden ziet u allemaal gek gekleurd fruit in de bomen hangen. Wie plukt er eentje uit de boom en durft te proeven? Fruit smaakt vaak heerlijk zoet in deze temperaturen. Bij het gastgezin of in een lokaal restaurant staat een lekkere lunch voor u klaar. Een bezoekje aan de lokale markt mag eigenlijk ook niet ontbreken. Samen met uw gastheer gaat u vast wat boodschappen doen. Alles van het lijstje afgevinkt? Dan is het tijd om thuis pannenkoeken te gaan bakken. Niet van meel, maar van sago! Doen ze hier eigenlijk ook stroop op pannenkoeken? In de middag gaat u op bezoek bij de buren en hun tamme waterbuffel. Wie durft er een rondje op de buffel?

 

Overnachting in een homestay in Papar.
Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfers, vlucht en activiteiten met uw gastgezin

Dag 10 Papar

Zien hoe rubber wordt gemaakt op de rubberplantage

Maleisie-MaleisischBorneo-Sabah-PaparHomestay15(8) Maleisie-MaleisischBorneo-Sabah-PaparHomestay7(8)

Start de dag met een lekker ontbijtje. Daarna bezoekt u een rubberplantage. Groeit rubber in bomen dan? Jazeker! U ziet hoe rubber wordt getapt en mag het zelf natuurlijk ook even proberen. Daarnaast is er ook een visvijver en een schuur vol met zwaluwnestjes. Leuk om even rond te lopen over het terrein. U krijgt ook nog uitleg over het proces om sago te maken. Hetzelfde spul waar u gisteren pannenkoeken mee heeft gebakken. Er zijn veel lokale lekkernijen te vinden. Voor de echte durfal van de familie staan er wormen op de menukaart. Uw gastgezin neemt u ook graag meen naar de lokale dierentuin. Eten (en eten bereiden) is een sociaal gebeuren, en heel belangrijk in Maleisië. Vandaag leert u weer om zelf een lokaal gerecht te maken. En het leukste van alles is dat u het zelf mag opeten. ’s Avonds staat de verkleedkist in de woonkamer en wordt u omgetoverd tot een lid van de familie in traditionele kleding. Een leuk fotomoment.

 

Overnachting in een homestay in Papar.
Inclusief ontbijt, lunch, diner en activiteiten met uw gastgezin

Dag 11 Papar - Sepilok

Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van uw gastfamilie. Met ongetwijfeld mooie herinneringen vertrekt u met een transfer weer terug naar Kota Kinabalu. U vliegt van Kota Kinabalu naar Sandakan. U wordt bij de luchthaven van Sandakan opgehaald en naar uw hotel in Sepilok gebracht.

 

Informatie Sepilok:
Het Sepilok orang-oetan centrum ligt midden in het regenwoud. Het wereldberoemde opvangcentrum is opgericht om de bedreigde orang-oetans te beschermen en voor te bereiden op een leven in het wild. De apen zijn bevrijd uit gevangenschap, gered uit gekapt oerwoud of achtergelaten door hun ouders. Het doel is om de dieren uiteindelijk weer vrij te laten in de natuur. De apen worden elke dag om 10.00 en 15.00 uur gevoerd. Het is erg bijzonder om deze prachtige dieren van zo dichtbij te zien. Na 15.00 uur sluit het centrum. Aan de overkant ligt het opvangcentrum van de Aziatische beer, de Sun bear.

 

Overnachting in Sepilok.
Inclusief ontbijt, transfers en vlucht

Dag 12 Sepilok - Sukau

Op naar de jungle om dieren te spotten. U wordt opgehaald bij uw hotel en wandelt naar de voederplaats waar de apen rond 10.00 uur verzamelen voor een lekker ontbijtje. U neemt ook een kijkje bij het opvangcentrum van de Aziatische beer, en komt hier meer te weten over de allerkleinste beer ter wereld die gek is op honing. Na de lunch wordt u naar de haven van Sandakan gebracht waar u in een bootje stapt dat u naar Sukau brengt. Het is een mooie tocht langs de kust en even later de rivier op naar het nationaal park. De boot vaart door mangrovebossen terwijl de vogels langs de waterkant op de uitkijk staan op zoek naar een lekker visje. Bij aankomst in de lodge wordt er eerst van alles verteld over het gebied waar u gaat slapen, het Kinabatangan Wildlife Reservaat.

 

In de middag ligt er een kleinere boot klaar voor een tochtje over de rivier. Er wonen hier verschillende soorten apen, vogels, dwergolifanten, krokodillen en andere jungledieren. Wie spot als eerste een olifantenslurf tussen het riet of een neushoornvogel hoog in een boom? Dan zit de eerste jungletocht er al weer op en is het tijd voor het diner in de lodge. ’s Avonds vertellen de gidsen u graag meer over dit bijzondere gebied.

 

Overnachting in Sukau in het Kinabatangan Wildlife Reservaat.
Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, boottochten, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 13 Sukau

Tussen de junglegeluiden op zoek naar dieren en planten

Maleisie-WestMaleisie-Sabah-Sukau-aap10(8) sukau-elephantcrossing(8) Sabah-SukauNP-horsfieldwesterntarsier(8)

Gewekt wordt u door de junglegeluiden om u heen. Klaar voor een nieuwe dag middenin de natuur. Het wordt vroeg opstaan vandaag voor een boottochtje over de rivier naar het Oxbow-meer. De dieren langs de waterkant zijn ook net wakker en gaan op zoek naar eten. Krokodillen liggen op de loer, otters zwemmen in het rond en aapjes spelen in de bomen. Wat een prachtig gebied! Terug naar de lodge voor een welverdiend ontbijtje. Hierna gaat u samen met een gids een korte junglewandeling maken en wordt er meer verteld over de planten en dieren in dit gebied. Na de lunch staat er nog een boottocht op het programma. Altijd al willen weten welke dieren ’s nachts wakker zijn? Ga dan mee met de nachtsafari. Leren batik verven is ook één van de opties. Heeft u gelijk een leuke souvenir voor thuis (beide kunt u ter plaatse bijboeken en betalen).

 

Overnachting in Sukau in het Kinabatangan Wildlife Reservaat.
Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottochten, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 14 Sukau - Sandakan

Het is tijd om afscheid te nemen van de dieren in Sukau. Maar eerst nog een mooie boottocht door de mangrovebossen en langs de kust terug naar Sandakan. Hier staat de lunch al voor u klaar. ’s Middags bezoekt u het Rainforest Discovery Centre. Hier loopt u op grote hoogte tussen de bomen over de canopywalk en geniet u van al het moois in de botanische tuin. Na dit bezoek wordt u bij uw hotel in Sandakan afgezet.

 

Overnachting in Sandakan.
Inclusief ontbijt, lunch, boottocht, transfers, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 15 Sandakan - Lankayan

Transfer naar de boot, die u in circa twee uur van Sandakan naar het eiland Lankayan brengt. De boot vertrekt om 10.00 uur.

 

Informatie Lankayan:
Pulau Lankayan is een verborgen paradijsje in de Sulu-zee ten noordwesten van Sandakan. Alles is aanwezig wat u verwacht op een bounty-eiland. Wuivende palmbomen, hagelwitte stranden, een helderblauwe zee en een prachtige zonsondergang. De onderwaterwereld is hier ontzettend mooi, de perfecte plek om te gaan duiken of snorkelen.  Het water is hier zo helder dat u zelfs zonder snorkel al visjes om u heen ziet zwemmen. Bijzonder: Schildpadden houden van Pulau Lankayan. Sinds 1994 worden hier pasgeboren schildpadden uitgezet. En een schildpad keert altijd terug naar zijn geboorteplek. De kans dat u hier schildpadden aan land ziet komen is dus groot. Van juni tot en met september heeft u de meeste kans om deze prachtige dieren van dichtbij te zien. En hoe geweldig zou het zijn als er tijdens uw verblijf baby-schildpadjes uitgezet mogen worden? Een ervaring om nooit meer te vergeten.

 

Overnachting op het eiland Lankayan.
Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer en boottocht

Dag 16 Lankayan

Op avontuur onder water!

Maleisie-WestMaleisie-Sabah-Lankayan-schildpadinwater3(13)

Een dag om helemaal zelf te bedenken wat u gaat doen in dit tropische paradijs. Zet een snorkel op en ga op avontuur onder water. Nemo en zijn vriendjes zwemmen u zo voorbij. Huur een kajak om lekker op zee te gaan peddelen. Of geniet met de voetjes in het zand terwijl de kinderen op zoek gaan naar enorme schelpen. Niks moet, alles mag.

 

Overnachting op het eiland Lankayan.
Inclusief ontbijt, lunch en diner

Dag 17 Lankayan

Deze dag is ter vrije besteding.

 

Overnachting op het eiland Lankayan.
Inclusief ontbijt, lunch en diner

Dag 18 Vertrek Lankayan

Per boot terug naar Sandakan op het vasteland. De boot vertrekt al om 07.00 uur. Bij aankomst in Sandakan wordt u opgewacht voor uw transfer naar de luchthaven.

 

Inclusief ontbijt, boottocht en transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën