Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
terug naar het overzicht

Familiereis Actie en avontuur in Sumatra en Maleisie

Olifanten wassen in de rivier en op trektocht in de jungle om orang-oetans te spotten; dat klinkt toch als een groot avontuur?! Dit, en meer beleeft u tijdens deze actieve en avontuurlijke reis door Sumatra en West-Maleisië.

Wat maakt deze reis bijzonder
Olifanten wassen
Trektocht naar orang-oetans
Fietsen langs plantages
Renee3
Renée
Indonesië blijft voor mij een geweldig land, ook met de kinderen. Ik kan je helpen met de perfecte familiereis!
Reisduur: 20 dagen / 19 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

De reis van dag tot dag: Avontuur in Sumatra en Maleisië

Dag 1   Melaka

Dag 2   Melaka

Dag 3   Medan

Dag 4   Tangkahan

Dag 5   Tangkahan

Dag 6   Bukit Lawang

Dag 7   Bukit Lawang

Dag 8   Bukit Lawang

Dag 9   Kuala Lumpur

Dag 10 Kuala Lumpur

Dag 11 Cameron Highlands

Dag 12 Cameron Highlands

Dag 13 Pasir Belanda

Dag 14 Pasir Belanda

Dag 15 Pasir Belanda

Dag 16 Perhentian

Dag 17 Perhentian

Dag 18 Perhentian

Dag 19 Perhentian

Dag 20 Vertrek van Perhentian

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Melaka

U wordt door onze vertegenwoordiger bij de luchthaven van Kuala Lumpur opgewacht en naar uw hotel in Melaka gebracht. Deze rit duurt ruim 1,5 uur.

 

Informatie Melaka:
Melaka ademt cultuur en historie. Portugezen, Chinezen, Engelsen en ook de Hollanders hebben hier hun sporen achtergelaten. In de haven was het vroeger een drukte van belang. Er kwam textiel uit India, kruiden uit de Molukken, zijde en porselein uit China en goud en peper uit Sumatra. Verken deze levendige stad te voet, op de fiets of kies één van de bontgekleurde riskja’s uit voor een ritje. Via het Portugese fort A’Famosa en de St. Pauls Church bereikt u het “Hollandse Stadhuys” op Dutch Square. Ook in Chinatown is er genoeg te zien, beleven en vooral ook proeven. U kunt hier heerlijk eten bij één van de vele eettentjes. In het weekend is er op Jonker street een avondmarkt. Erg leuk om overheen te lopen en misschien wat souvenirtjes te kopen. Een tip voor ’s avonds; neem een taxi naar het strand van Melaka (Tanjung Kling) en zie de locals vliegeren, picknicken en relaxen na een dagje werken. Langs het strand staan allemaal oude bussen die zijn omgebouwd tot lokale eettentjes, de voorlopers van de bij ons zo populaire foodtrucks. Een leuke afsluiting van de dag.

 

Overnachting in Melaka
Inclusief transfer

Dag 2 Melaka

Fietsen langs de plantages en door de dorpjes

Maleisie-Melaka-Dutchsquare(17) maleisie-fietsen(8)

Een echte Hollandse activiteit vandaag: fietsen! In de ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel en in ongeveer een half uur naar het startpunt gebracht. Er zijn fietsen in alle soorten en maten dus iedereen kan mee doen. Er zijn zelfs kinderzitjes en aanhaakfietsen aanwezig. Kies een mooie fiets uit en stap op. Samen met een gids en andere reizigers verkent u de omgeving. Al fietsend langs plantages en door dorpjes gaat het Maleisische leven aan u voorbij. De gids vertelt over het leven in de kampung en er wordt af en toe gestopt voor een praatje of een foto. U fietst ongeveer 20 kilometer en bent zo’n 3 tot 4 uur onderweg. De eindstreep gehaald? Dan wordt u weer teruggebracht naar uw hotel. Tip van ons: u krijgt een fles water maar neem zelf ook voldoende water mee. Fietsen in dit warme klimaat betekent veel drinken.

 

Overnachting in Melaka.
Inclusief ontbijt en fietstocht

Dag 3 Melaka - Kuala Lumpur - Medan

U wordt bij uw hotel in Melaka opgehaald en naar de luchthaven van Kuala Lumpur gebracht. Deze rit duurt ruim 1,5 uur. U vliegt van Kuala Lumpur naar Medan. U wordt bij de luchthaven van Medan opgehaald en in ongeveer 1,5 tot 2 uur naar uw hotel in Medan gebracht.

Informatie Medan:
U kunt alvast het centrum van Medan gaan verkennen of na de lange reis lekker relaxen bij het zwembad van uw hotel.

Overnachting in Medan.
Inclusief ontbijt, transfers en vlucht

Dag 4 Medan - Tangkahan

Richting de olifanten!

Sumatra-Tangkahan-moederenbabyolifant(8) DSC_0864(8) Tangkahan, olifanten wassen (24)

U wordt opgehaald voor een transfer naar Tangkahan. Dit is ongeveer 6 uur rijden langs oliepalm- en rubberplantages. Het wegdek verkeert in zeer slechte staat. U rijdt langs vele eenvoudige dorpjes waarvan de bewoners nog nauwelijks gewend zijn aan toeristen.

 

Informatie Tangkahan: 

De jungle van Tangkahan is onderdeel van het Gunung Leuser National Park. Het is een bijzonder gebied. Via een hangbrug steekt u de rivier over naar uw hotel. Er zijn jongens die uw koffer kunnen dragen of u laat uw grote bagage achter in Medan en neemt een kleine rugzak mee. De accommodatie is eenvoudig. Er is alleen koud water en bij het toilet staat een bakje om door te spoelen. “Back to basic” dus maar wel een echte jungle-ervaring. Er is elektriciteit tussen 18.00-24.00 uur. In de kamers is een klamboe aanwezig. Tangkahan is puur en ongerept. Het is de plek om kennis te maken met de Sumatraanse olifant. Orang-oetans worden hier ook weleens gespot dus wie weet heeft u geluk.

 

Overnachting in Tangkahan.
Inclusief ontbijt en transfer

Dag 5 Tangkahan

Een groepje olifanten in Tangkahan wordt getraind als werkolifant. De tamme olifanten worden ingezet om boomstammen te verplaatsen maar ook om de omliggende dorpen voor wilde olifanten te beschermen. De olifanten vinden het heerlijk om vervolgens te badderen. En u mag daarbij helpen! De olifant ligt in het water, u krijgt een borstel in uw handen en u gaat aan het werk. De olifanten genieten hier echt van, ze sluiten hun ogen en blijven rustig liggen. Als bedankje geven ze u graag een olifanten douche met hun slurf. Een trosje bananen lusten ze ook wel. Het is een bijzondere ervaring om zo dicht bij deze prachtige dieren te zijn.

 

En dan dobberend de rivier af. De perfecte manier om terug bij uw hotel te komen. In een grote rubberen autoband dobbert u de rivier af. Is het ritje naar uw hotel te snel voorbij? Blijf dan nog maar even zitten en dobber verder de rivier naar de waterval. Even relaxen en bijkomen van alle indrukken van vandaag. Een betere plek voor de lunch is er niet. Neem vanuit uw hotel een lunchpakketje mee. En vergeet uw zwemkleding niet.

 

Overnachting in Tangkahan.
Inclusief ontbijt, olifanten wassen en tuben

Dag 6 Tangkahan - Bukit Lawang

Slingerende oerang-oetans

orang oetan

U rijdt een stukje dezelfde weg terug en buigt vervolgens af naar het orang-oetanreservaat Bukit Lawang bij Bohorok. Het is 4 uur rijden, beter gezegd: hobbelen, van Tangkahan naar Bukit Lawang. U reist per fourwheeldrive (vanwege de slechte weg), met chauffeur. U rijdt door een landelijk gebied.

 

Informatie Bukit Lawang:
Oog in oog met een orang-oetan. Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar deze bijzondere dieren in het wild te spotten zijn. Een kwart van de orang-oetans leeft op Sumatra. De orang-oetans in dit gebied werden de afgelopen jaren bevrijd uit gevangenschap en voorbereid op een leven in het wild zodat ze weer voor hun eigen eten kunnen zorgen. Het hotel ligt aan de rand van de jungle aan het riviertje de Bohorok. Dat is pas bijzonder, gewekt worden door de junglegeluiden. Regelt u ter plaatsen een gids en wandel vanuit het hotel over de eco-trail langs de vele fruitbomen, palmen en rubberbomen. Want hoe wordt rubber eigenlijk gemaakt? En waar groeit een ananas?

 

Tip! Vlakbij het hotel is een kindertehuis, gerund door een Nederlands/Indonesisch stel. Het rubberboomspaarplan is een leuke manier om voor een vast inkomen te zorgen. Voor maar € 12,50 per boom steunt u het kindertehuis.

 

Overnachting in Bukit Lawang.
Inclusief ontbijt en transfer per jeep

Dag 7 Bukit Lawang

Vandaag is het tijd geworden om de orang-oetans te gaan spotten in het Gunung Leuser National Park. De apen zijn ’s ochtends het meest actief dus dat wordt vroeg opstaan. De gids laat u de beste plekken zien in de dichtbegroeide jungle. Naast de orang-oetans ziet u om u heen kleurrijke bloemen, planten en vogels. Trek goede schoenen aan wat het kan soms steil en glibberig zijn. De trekking duurt ongeveer 3 uur.

 

Overnachting in Bukit Lawang.
Inclusief ontbijt en trektocht naar de orang-oetans

Dag 8 Bukit Lawang

Kennismaken met het plattelandsleven

Sumatra-Medan-rubber tappen(8) Sumatra-Medan-rubber tappen2(8)

Bij uw hotel staat de becak u al op te wachten. Een becak is een typisch Indonesisch vervoermiddel, een fietstaxi. Stap in en de chauffeur neemt u mee langs het platteland van Bukit Lawang. Er wordt onderweg vaak gestopt, bijvoorbeeld bij een rubberplantage. Want hoe wordt rubber eigenlijk gemaakt? Ook de rijstvelden zijn indrukwekkend om te zien. Want hoe groeit rijst tot de korrel die we allemaal kennen? Het wordt tijdens deze tour allemaal uitgelegd. De vele kruiden die wij in Nederland gebruiken groeien hier in de tuin. Kruiden zoals gember, kruidnagel en kardemom, maar ook medicinale kruiden vindt u hier. Een verfrissende slok water uit een kokosnoot maakt uw dag helemaal goed. U sluit de tour af met een heerlijk diner bij een lokale familie. Alles wat u die dag heeft ontdekt staat voor u klaar op tafel. Selamat makan! De excursie is privé en duurt ca. 4 uur.

 

Overnachting in Bukit Lawang.
Inclusief ontbijt en tour per becak

Dag 9 Bukit Lawang – Kuala Lumpur

U wordt bij uw hotel in Bukit Lawang opgehaald en naar de luchthaven van Medan gebracht. De weg is slecht, hobbelen dus. U vliegt van Medan naar Kuala Lumpur. Bij de luchthaven van Kuala Lumpur wordt u door onze vertegenwoordiger opgewacht en in ruim 1 uur naar uw hotel in Kuala Lumpur gebracht.

 

Informatie Kuala Lumpur:
Een bruisende metropool! De stad Kuala Lumpur is een mix van typisch Aziatische drukte en moderne wolkenkrabbers en shopping malls. De Petronas Twin Towers domineren de skyline van Kuala Lumpur. Wilt u naar de top? Bestel de tickets alvast online dan weet u zeker dat u naar binnen kan. De torens zijn geopend van dinsdag t/m zondag van 09.00-21.00 uur. Vlakbij de torens ligt het mooie KLCC Park waar u heerlijk in de schaduw rond kunt wandelen. Naast de ronddraaiende KL Menara Tower ligt het Bukit Nanas Forest Reserve. Een stukje jungle middenin de drukke stad. Het hoogtepunt, letterlijk, is de canopy-walk. U loopt over hangbruggen tussen de boomtoppen. Even weg van alle drukte. Vergeet ook het gezellige Chinatown niet met haar knusse straatjes, winkeltjes en de avondmarkt op Petaling Street. U kunt hier ’s avonds heerlijk eten in één van de vele restaurantjes of bij de verschillende eetkraampjes. De wel bekende Hop-on-Hop-off bus rijdt ook in Kuala Lumpur rond. Het is de perfecte manier om in korte tijd veel van de stad te zien. Voor de locals rijden er gratis bussen door de stad; de paarse Go KL bussen. Hier mag u natuurlijk ook gebruik van maken.

 

Overnachting in Kuala Lumpur. 
Inclusief ontbijt, transfers en vlucht

Dag 10 Kuala Lumpur

Winkelen, het grootste vogelpark, varen en nog veel meer!

shutterstock_344834099 Maleisie-KualaLumpur-colonialarea.jpg(8) kualalumpur-twintowers1(8) PA110472(8)

Er is van alles te zien en beleven in Kuala Lumpur. Aan de rand van het KLCC Park staat het KL Aquaria. Honderden kleurrijke vissen, hongerige piranha’s, enorme haaien en slome schildpadden. U staat er hier met uw neus bovenop. Zin in snelheid en spanning? Stap dan in de achtbaan in het Berjaya Times Square Theme park. Middenin een overdekt winkelcentrum staan verschillende attracties, ideaal als het regent. Er is aan alle leeftijden gedacht dus plezier voor jong en oud. Picknicken aan het meer kan in de Lake Gardens, het grootste park van Kuala Lumpur. Huur een bootje en peddel over het meer of loop door het grootste vogelpark ter wereld. Er vliegen hier meer dan 5000 soorten vogels rond waaronder de bijzondere neushoornvogel. Naast vogels zijn er ook honderden kleurrijke vlinders te zien in het nabij gelegen vlinderpark. Zin in een dagje waterpret? Net buiten de stad liggen twee waterpretparken; Sunway Lagoon en Taman Desa. Spectaculaire glijbanen, zwembaden en waterattracties. Een dag vol ‘fun in the sun’.

 

Overnachting in Kuala Lumpur.
Inclusief ontbijt

Dag 11 Kuala Lumpur – Cameron Highlands

De komende dagen heeft u de beschikking over een huurauto. Uw huurauto wordt naar uw hotel gebracht. Het reizen met een huurauto is een uitstekende manier om kennis te maken met West-Maleisië. U bent volledig flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Uw huurauto is uitgerust met een navigatiesysteem. U ontvangt ter plaatse ook een landkaart waarop u altijd kunt terugvallen. De wegen zijn over het algemeen van een prima kwaliteit. In Maleisië wordt links gereden maar u zal merken dat dit snel went.

Op weg naar de groene Cameron Highlands is er van alles te zien en beleven. Aapjes kijken kan bij de Batu Caves net ten noorden van Kuala Lumpur. Ze kunnen wat brutaal zijn dus pas goed op uw spullen. Het is even een klim naar boven maar via een enorme trap van 272 treden bereikt u de ingang van de grot. Dat wordt dus zweetdruppels op het voorhoofd maar het is het waard. Eenmaal boven heeft u een prachtig uitzicht,en op een heldere dag ziet u in de verte de metropool Kuala Lumpur liggen. In de grot vindt u meerdere Hindoetempels. Ze schitteren door het zonlicht wat van bovenaf naar binnen schijnt. Mysterieus!

 

U rijdt door richting Tapah waar u de snelweg verlaat en de bergen inrijdt. Via een prachtig kronkelende bergweg rijdt u naar de Cameron Highlands. Verkoeling vindt u onder de Lata Iskander waterval, neem uw zwemkleding mee en ga lekker spetteren tussen de lokale kinderen. Het kan aan het einde van de dag druk zijn op de weg met vrachtverkeer, en in de weekenden met lokale toeristen. Hierdoor kan het soms wat langer duren voordat u bij uw hotel aankomt, maar dit vindt u vast niet erg want er is genoeg moois te zien op de route.

 

Informatie Cameron Highlands:
Door de hoge ligging is het heerlijk koel in de Cameron Highlands (vergeleken met de rest van Maleisië). Hier dus geen klamme handjes en zweetdruppels op het voorhoofd zoals op veel andere plekken in Maleisië. Het is ook de ideale plek voor het verbouwen van thee, groente en fruit. Om die reden wordt het ook wel “Malaysia’s Green Bowl” genoemd. Het uitzicht over de groene theevelden is prachtig, maar ook hier gebruiken ze overdekte kassen waarin tomaten en aardbeien gekweekt worden. Ook wel de “plastic jungle” genoemd. Het koelere klimaat stond de Engelsen in de koloniale tijd ook wel aan dus hun vrije tijd brachten ze vaak door in de groene heuvels. Dit merk je nu vooral nog aan de vele gebouwen in oud-Engelse Tudor-stijl. Een mooi gezicht zo middenin het verre Maleisië.

 

Overnachting in de Cameron Highlands.
Inclusief ontbijt en autohuur

Dag 12 Cameron Highlands

Thee proeven bij de theeplantage

DSC_4537 (Cameron Highlands)(13)

Op ontdekking door de Cameron Highlands met uw huurauto. Start de dag met een lekker kopje thee bij één van de beroemdste theeplantage in de omgeving, de Boh theeplantage (gesloten op maandag, wandelen door de plantage kan dan wel). Ga mee met een rondleiding en kom erachter hoe thee van de plant in het zakje komt. In de souvenirwinkel zijn verschillen smaken te koop. Dan kunt u thuis nog een keer genieten van een kopje thee uit de Cameron Highlands. Ontdek één van de exotische fruitsoorten op een marktje langs de weg en ga aardbeien plukken bij één van de plantages. Een gezonde snack! Zin in wat meer actie? Stap dan op een mountainbike voor een tochtje door de theevelden. Neem een verfrissende dip bij één van de watervallen of maak een jeeptocht door het mysterieuze Mossy Forest. Sluit de dag zoet af met een echte Engelse High Tea. Wat een verwennerij!

 

Overnachting in de Cameron Highlands.
Inclusief ontbijt en autohuur

Dag 13 Cameron Highlands - Pasir Belanda

Vandaag verlaat u de Cameron Highlands. U rijdt met uw huurauto richting Gua Musang om vervolgens weer noordwaarts richting Pasir Belanda te reizen. Gua Musang is een klein houthakkersplaatsje, middenin de jungle. Zorgt u ervoor dat u met een volle tank vertrekt vanuit de Cameron Highlands. Er is namelijk geen benzinepomp tussen de plaats Kampong Raja en Gua Musang. U rijdt door kleine dorpjes en prachtige natuur naar Pasir Belanda gelegen in Kampung Banggol (vlak boven Kota Bharu). Een tocht van 5 à 6 uur. Uw huurauto wordt aan het einde van de dag bij uw hotel opgehaald.

 

Informatie Pasir Belanda:

Beleef het authentieke Maleisië tijdens uw verblijf in Pasir Belanda. In de omgeving vindt u traditionele paalhuizen, vissersdorpjes en een hele vriendelijke bevolking. De Nederlandse Harry en Annemiek zijn op een nabij gelegen locatie begonnen met Pasir Belanda. Inmiddels zijn zij gestopt en is er een herstart gemaakt op een nabij gelegen locatie door een Maleisische eigenaar. Zij hebben een paar knusse houten chalets met veranda gebouwd rondom hun tuin tussen de fruitbomen. Loop alvast een rondje in de buurt en neem een kijkje in de verschillende werkplaatsen waar vliegers, batik-kleden en houtsnijwerken gemaakt worden.

 

Overnachting in Pasir Belanda.
Inclusief ontbijt en autohuur

Dag 14 Pasir Belanda

Creatief tijdens een lokale workshop

fietsen-Pasir-Belanda Maleisië-West-Maleisië-Tumpat Temple Tour2(8)

Pasir Belanda biedt verschillende activiteiten aan dus u kunt kiezen vandaag. Reserveer de activiteit die u wilt gaan doen ter plaatse. De activiteiten maken, samen met de locatie en de vriendelijke eigenaren, uw verblijf hier tot een onvergetelijke ervaring.

 

Een aantal opties:

  • Batikworkshop: Maleisië staat bekend om haar prachtige batik-kleden. U leert in een lokaal fabriekje de kunst van het batik verven en neemt uw eigen creatie mee naar huis. Een mooi aandenken! ’s Middags is er nog genoeg tijd voor een leuke fietstocht in de omgeving of andere activiteit.
  • Kookworkshop: Leer een Maleisische rijsttafel klaarmaken. Kunt u thuis nog een keertje gaan genieten van Nasi Lemak of Sateh. Het leukste van deze workshop? U mag het allemaal zelf opeten. Selamat Makan!
  • Vlieger maken: Maak uw eigen kleurrijke vlieger en probeer hem meteen uit als er genoeg wind staat. De vlieger wordt gemaakt van bamboestokken en papier in alle kleuren van de regenboog.
  • Stap op de fiets en ontdek de mooie omgeving rondom Pasir Belanda. U krijgt een kaart en routebeschrijving mee en trekt er zelf op uit. De volledige route is circa 20 km maar kan ingekort worden. U fietst langs rivieren met kleurrijke vissersbootjes, door rijstvelden en dorpjes. Rijdt u de hele route dan bent u ongeveer 4 uur onderweg.

 

Overnachting in Pasir Belanda.
Inclusief ontbijt

Dag 15 Pasir Belanda

Nog een hele dag in deze mooie omgeving, wat heerlijk. Er is genoeg te doen in en rondom Pasir Belanda.

 

Overnachting in Pasir Belanda.
Inclusief ontbijt

Dag 16 Pasir Belanda - Perhentian

Spot verschillende vissen tijdens het snorkelen

PulauPerhentian-palmbeach20(8) schilpad5469(8) IMG_3473(8)

U wordt door onze vertegenwoordiger bij Pasir Belanda opgehaald en naar de pier in Kuala Besut gebracht. Vanaf Kuala Besut vaart u in circa een half uur naar Pulau Perhentian. U wordt in de buurt van uw resort op het strand afgezet.

 

Informatie Pulau Perhentian:
Een paradijsje op aarde, dat zijn de Perhantian Islands. Overnachten kan op Pulau Kecil en Pulau Besar. Besar is de grootste van de twee en dus ook wat drukker, maar het is nog steeds heerlijk relaxen hier. Beide eilanden hebben alles wat u van een bounty-eiland verwacht. Hagelwitte zandstranden, wuivende palmbomen en een azuurblauwe zee. Snorkelen kan op de meeste plekken direct vanaf het strand. De meest kleurrijke vissen zwemmen om u heen. Dus snorkel op en ga op avontuur onder water. Wie spot Nemo als eerste? Voor nog mooiere snorkelplekken raden wij u aan om een boottochtje te boeken om het koraal en de visjes wat verder uit de kust te gaan ontdekken. De resorts liggen verspreid aan verschillende baaien. Met een watertaxi hopt u zo van baai naar baai het eiland rond. En zo kunt u ook eens bij een ander resort gaan lunchen of dineren. Duikliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de Perhentian Islands. Er zijn prachtige duikspots rondom de eilanden. Regel ter plaatse een duikexcursie of -cursus. Even geen zin in zand tussen de tenen? Trek dan het binnenland in en maak een wandeling door het dichtbegroeide oerwoud. Hier leven eekhoorns, varanen en apen. Geniet van de relaxte eilandsfeer en de prachtige omgeving. U zult zich hier niet snel vervelen.

 

Overnachting op Pulau Perhentian. 
Inclusief ontbijt, transfer en boottocht

Dag 17 - 19 Perhentian

Deze dagen zijn ter vrije besteding.

 

Overnachtingen op Pulau Perhentian.

Inclusief ontbijten

Dag 20 | Vertrek Pulau Perhentian

U wordt vanaf het strand in de buurt van uw resort opgehaald en vaart in circa een half uur naar Kuala Besut. Bij aankomst in Kuala Besut wordt u door onze vertegenwoordiger opgewacht en in ongeveer 1,5 uur naar de luchthaven van Kota Bharu gebracht.

Inclusief ontbijt, boottocht en transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën