Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
terug naar het overzicht

Familiereis Slingeren door de bomen en op pad door de natuur

Ga samen olifanten wassen in de rivier en spot orang-oetans in de jungle van Bukit Lawang. Op Samosir eiland leert u alles over de Batak stam en neemt u een verfrissende duik in het Tobameer. Breng een bezoek aan de Si Piso Piso waterval, bezoek de Minangkabau en relax aan het witte zandstrand van Padang.

Wat maakt deze reis bijzonder
Slingerende orang-oetans
Olifanten wassen
Varen over het Tobameer
Renee3
Renée
Indonesië blijft voor mij een geweldig land, ook met de kinderen. Ik kan je helpen met de perfecte familiereis!
Reisduur: 14 dagen / 13 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

De reis van dag tot dag: Slingeren door de bomen en op pad

Dag 1      Medan

Dag 2      Tangkahan

Dag 3      Tangkahan

Dag 4      Bukit Lawang

Dag 5      Bukit Lawang

Dag 6      Tobameer, Samosir

Dag 7      Tobameer, Samosir

Dag 8      Brastagi

Dag 9      Bukittinggi

Dag 10    Bukittinggi

Dag 11    Harau Vallei

Dag 12    Padang

Dag 13    Padang

Dag 14    Vertrek Padang

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Medan

U wordt bij de luchthaven van Medan opgehaald en in ongeveer 1,5 tot 2 uur naar uw hotel in Medan gebracht (transfer).

 

Informatie Medan:

U kunt alvast het centrum van Medan gaan ontdekken of na de lange reis lekker relaxen bij het zwembad van uw hotel.

 

Overnachting in Medan.
Inclusief transfer

Dag 2 Medan - Tangkahan

Wildlife in de jungle

Sumatra-Tangkahan-kleineolifantjes(13)

U wordt opgehaald voor een transfer naar Tangkahan. Dit is ongeveer 6 uur rijden langs oliepalm- en rubberplantages. Het wegdek verkeert in zeer slechte staat. U rijdt langs vele eenvoudige dorpjes waarvan de bewoners nog nauwelijks gewend zijn aan toeristen.

 

Informatie Tangkahan:

De jungle van Tangkahan is onderdeel van het Gunung Leuser National Park. Het is een bijzonder gebied. Via een hangbrug steekt u de rivier over naar uw hotel. Er zijn jongens die uw koffer kunnen dragen of u laat uw grote bagage achter in Medan en neemt een kleine rugzak mee. De accommodatie is eenvoudig. Er is alleen koud water en bij het toilet staat een bakje om door te spoelen. “Back to basic” dus maar wel een echte jungle-ervaring. Er is elektriciteit tussen 18.00-24.00 uur. In de kamers is een klamboe aanwezig. Tangkahan is puur en ongerept. Het is de plek om kennis te maken met de Sumatraanse olifant. Orang-oetans worden hier ook weleens gespot dus wie weet heeft u geluk.

 

Een groepje olifanten in Tangkahan wordt getraind als werkolifant. De tamme olifanten worden ingezet om boomstammen te verplaatsen maar ook om de omliggende dorpen voor wilde olifanten te beschermen. De olifanten vinden het heerlijk om vervolgens te badderen. En u mag daarbij helpen! De olifant ligt in het water, u krijgt een borstel in uw handen en u gaat aan het werk. De olifanten genieten hier echt van, ze sluiten hun ogen en blijven rustig liggen. Als bedankje geven ze u graag een olifanten douche met hun slurf. Een trosje bananen lusten ze ook wel. Het is een bijzondere ervaring om zo dicht bij deze prachtige dieren te zijn.

 

Overnachting in Tangkahan.

Inclusief ontbijt, transfer, olifanten wassen

Dag 3 Tangkahan

In Tangkahan ervaart u de echte jungle. Samen met een gids gaat u op avontuur door de jungle, want naast de olifanten is er nog veel meer te zien hier. Prachtige vlinders, gibbons, makaken en soms een orang-oetan. Als u gelukt heeft ziet u ze allemaal. Naast dieren ziet u hier ook veel bijzondere bloemen en planten. De lokale inwoners gebruiken voor elk kwaaltje een andere plant. De gids kan er meer over vertellen. U loopt 2,2 kilometer en bent ongeveer 2,5 uur onderweg. De trekking is voor het hele gezin goed te doen.
Inclusief: permit, begeleiding door lokale gids.

 

Tip: Dobberend de rivier af. De perfecte manier om terug bij uw hotel te komen. In een grote rubberen autoband dobbert u de rivier af. Is het ritje naar uw hotel te snel voorbij? Blijf dan nog maar even zitten en dobber verder de rivier naar de waterval. Even relaxen en bijkomen van alle indrukken van vandaag. Een betere plek voor de lunch is er niet. Neem vanuit uw hotel een lunchpakketje mee. En vergeet uw zwemkleding niet.

 

Overnachting in Tangkahan.

Inclusief ontbijt, trekking met lokale gids

Dag 4 Tangkahan - Bukit Lawang

U rijdt een stukje dezelfde weg terug en buigt vervolgens af naar het orang-oetanreservaat Bukit Lawang bij Bohorok. Het is 4 uur rijden, beter gezegd: hobbelen, van Tangkahan naar Bukit Lawang. U reist per fourwheeldrive (vanwege de slechte weg), met chauffeur. U rijdt door een landelijk gebied. De jeep is voor maximaal 4 volwassen personen of 2 volwassenen en 3 kinderen. Bagage: u kunt uw bagage meenemen tot maximaal 3 koffers (dus 3 personen). Bent u met 4 personen en reist u met 1 jeep, dan laat u uw bagage achter in Medan, deze wordt gestald bij onze agent. U neemt voor deze paar dagen de benodigde zaken mee in een kleine tas. De chauffeur die u weer ophaalt na uw jungle-verblijven neemt uw koffers mee.

 

Informatie Bukit Lawang:
Oog in oog met een orang-oetan. Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar deze bijzondere dieren in het wild te spotten zijn. Een kwart van de orang-oetans leeft op Sumatra. De orang-oetans in dit gebied werden de afgelopen jaren bevrijd uit gevangenschap en voorbereid op een leven in het wild zodat ze weer voor hun eigen eten kunnen zorgen. Het hotel ligt aan de rand van de jungle aan het riviertje de Bohorok. Dat is pas bijzonder, gewekt worden door de junglegeluiden. Regelt u ter plaatsen een gids en wandel vanuit het hotel over de eco-trail langs de vele fruitbomen, palmen en rubberbomen. En waar groeit een ananas?


Tip! Vlakbij het hotel is een kindertehuis, gerund door een Nederlands/Indonesisch stel. Het Rubberboomspaarplan is een leuke manier om voor een vast inkomen te zorgen. Voor maar € 12,50 per boom steunt u het kindertehuis.

 

Bij uw hotel staat de betjak u al op te wachten. Een betjak is een typisch Indonesisch vervoermiddel, een fietstaxi. Stap in en de chauffeur neemt u mee langs het platteland van Bukit Lawang. Er wordt onderweg vaak gestopt, bijvoorbeeld bij een rubberplantage. Want hoe wordt rubber eigenlijk gemaakt? Ook de rijstvelden zijn indrukwekkend om te zien. Want hoe groeit rijst tot de korrel die we allemaal kennen? Het wordt tijdens deze tour allemaal uitgelegd. De vele kruiden die wij in Nederland gebruiken groeien hier in de tuin. Kruiden zoals gember, kruidnagel en kardemom, maar ook medicinale kruiden vindt u hier.  Een verfrissende slok water uit een kokosnoot maakt uw dag helemaal goed. U sluit de tour af met een heerlijk diner bij een lokale familie. Alles wat u die dag heeft ontdekt staat voor u klaar op tafel. Selamat makan!  De excursie is privé en duurt ca. 4 uur. Inclusief: vervoer per gemotoriseerde betjak met chauffeur, lokale gids, kokosnoot, lokaal diner.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, transfer, betjaktour met lokale gids en diner

Dag 5 Bukit Lawang

Slingerende apen!

Sumatra135(8) Sumatra-BukitLawang-hangbrug(8) Sumatra-BukitLawang-handinhand(8)

Vandaag is het tijd geworden om de orang-oetans te gaan spotten in het Gunung Leuser National Park. De apen zijn ’s ochtends het meest actief dus dat wordt vroeg opstaan. De gids laat u de beste plekken zien in de dichtbegroeide jungle. Naast de orang-oetans ziet u om u heen kleurrijke bloemen, planten en vogels. Trek goede schoenen aan wat het kan soms steil en glibberig zijn. De trekking duurt ongeveer 3 uur en is inclusief gids en entreegelden.

 

Tuben over de rivier de Bohorok, leuk voor het hele gezin. In een grote rubberen autoband dobbert u de rivier af. Afhankelijk van de snelheid van de rivier bent u ongeveer 3 uur aan het dobberen. Bij de rustigere stukken zal u af en toe de band een handje moeten helpen. Na afloop wordt u weer teruggebracht naar uw hotel. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, trekking met lokale gids, tuben

Dag 6 Bukit Lawang - Tobameer, Samosir

Een lange dag vandaag. In ongeveer 4 uur rijdt u terug naar Medan. Even een stop om de benen te strekken en te lunchen. Dan door naar het Tobameer, een tocht van ongeveer 3,5 uur. Onderweg ziet u oliepalm- en rubberplantages. U rijdt naar de haven van Prapat en stapt daar op de ferry naar het eiland Samosir aan het mooie, vulkanische Tobameer.                                               

 

Informatie Tobameer, Samosir:

Het hotel waar u verblijft ligt aan het Tobameer op Samosir eiland. De Bataks wonen op dit eiland, een zeer muzikaal volk. Als u geluk heeft is er in de avond een Batak-voorstelling. Vraag ernaar bij uw hotel. Ze spelen de leukste en vrolijkste liedjes, af en toe zelfs in het Nederlands. Wie zingt er mee?

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privébusje met chauffeur, ferry

Dag 7 Tobameer, Samosir

Het eiland Samosir kan op verschillende manieren verkend worden. Wandelend in de omgeving van uw hotel kunt u al een aantal Batak-dorpen bezoeken. Huur een fiets of ga er met uw eigen busje op uit om de rest van het eiland te verkennen.

 

Onderweg ziet u de typische Batakhuizen, herkenbaar aan het zadelvormige dak en prachtige houtsnijwerk. De graftombe van koning Sidabutar staat in het plaatsje Tomok en in Panghuraran vindt u de heetwaterbronnen van het eiland. In Lumbun Suhi Suhi staan de inwoners bekend om de prachtige handgeweven doeken die zij maken. Een leuk souvenir voor thuis. Vergeet onderweg niet om te stoppen bij het “Panorama of Lake Toba”. De naam zegt het al, hier heeft u het mooiste uitzicht over het meer.

 

Tip! Het Tobameer kunt u natuurlijk het beste ontdekken vanaf het water. U kunt met een kano het grootste kratermeer ter wereld bedwingen. Het is gelukkig een rustig meer zonder al te veel golven, dus u komt gemakkelijk vooruit in de kano. U kunt kiezen uit één- en tweepersoonskano's. Het is ook heerlijk om te zwemmen in het meer dus af en toe kopje onder is geen straf.

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur

Dag 8 Tobameer, Samosir - Brastagi

Eén van de hoogste watervallen van Indonesië bewonderen

AIR TERJUN SIPISO-PISO-02(13)

Terug naar het vasteland (per ferry). U rijdt langs het wonderschone Tobameer via de Karo-hooglanden naar het hooggelegen Brastagi. U zult onder de indruk zijn van de prachtige uitzichten over het Tobameer. Onderweg bezoekt u de Si Piso-Piso waterval, het traditionele Karo-Batakdorpje Dokan en het oude Batak-paleis in Permatang Purba, het paleis van Batak-koning Simalungun. Het is ongeveer 5,5 uur rijden.

 

Informatie Brastagi:

Even geen klamme handjes van de warmte maar een koel briesje. Hooggelegen tussen de vulkanen Sibayak en Sinabung ligt het dorpje Brastagi. Er wordt hier van alles verbouwd op het land wat vervolgens op de lokale markt wordt verkocht. Leuk om even rond te snuffelen over de fruit- en groentemarkt en om wat fruit te proberen die wij in Nederland niet kennen.

 

Overnachting in Brastagi.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur, ferry

Dag 9 Brastagi – Bukittinggi

Door de Anay-vallei naar de bevolkingsgroep Minangkabau

Sumatra564(8) Indonesie-Sumatra-in de kruiwagen(8) Indonesie-Sumatra-rijstveld20(8)

U wordt bij uw hotel in Medan opgehaald en in ongeveer 1,5-2 uur naar de luchthaven van Medan gebracht (transfer).

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Medan naar Padang.

U wordt bij uw hotel in Brastagi opgehaald en naar de luchthaven van Medan gebracht.

De komende dagen heeft u de beschikking over een privé-busje met chauffeur. Het reizen met een privé-busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sumatra.

U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Eventueel kunt u ook een gids erbij inhuren. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

U rijdt van Padang naar Bukittinggi. Allereerst naar de mooie Anay-vallei. In het dorpje Kiambang maken ze prachtige doeken, een leuke souvenir als er nog ruimte over is in uw koffer. Langs de route stopt u voor een uitzicht op de Anay-waterval. Hierna door naar Bukittinggi. U bent ongeveer 3 uur onderweg.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, transfer, privébusje met chauffeur

Dag 10 Bukittingi

Er is genoeg te zien en beleven in de omgeving van Bukittinggi. Bijvoorbeeld de prachtige Ngarai-kloof, die Bukittinggi in tweeën snijdt. Een leukere naam is: Karbouwengat. Van bovenaf kunt u mooie foto's maken en als u er de tijd en conditie voor heeft is de wandeling door de canyon een echte aanrader. Even verderop ligt Kota Gadang, de zilverstad in deze regio. Zin om even te benen te strekken? Een mooie wandeling start bij de kloof en eindigt bij Kota Gadang. Het is een prachtige omgeving waar u doorheen loopt. U stapt weer in het busje en rijdt verder naar het mooie Singkarak kratermeer. De route loopt langs het kratermeer en zorgt voor ideale fotomomenten. Geniet van de lunch in één van de restaurantjes langs het meer of huur een bootje en ga het meer op. Dan richting Pagaruyung waar een bijzonder paleis staat, gebouwd in Minangkabau-stijl. Op de terugweg rijdt u langs kleine traditionele dorpjes. Zin in koffie? Stop dan in Sungai Tarab, waar ze een heerlijk Sumatraans bakje koffie voor u klaarmaken. Terug in Bukittinggi stopt u bij de Sumatraanse Big Ben ook wel de Jam Gadang genoemd. En vergeet onze Hollandse roots niet bij Fort de Kock. Er staat nog een kanon op het terrein en u heeft er een prachtig uitzicht over de stad.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur

Dag 11 Bukittinggi - Harau Vallei

Via het dorp Payakumbuh rijdt u naar het hart van de Harau Vallei. Een leuke stop onderweg is bij een mooie waterval. In dit gebied leven aapjes, hagedissen, makaken, vogels en vlinders dus kijk goed om u heen. De weg wordt steeds slechter, maar de omgeving steeds mooier. Over een prachtige weg langs de bergwand bereikt u de Harau Vallei. De tocht duurt zonder stops ongeveer 5 kwartier.

 

Informatie Harau Vallei:

Midden tussen de rijstvelden met links en rechts enorm hoge rotswanden, daar ligt de homestay waar u verblijft. Het is een fantastische locatie! Pak (dat betekent: meneer) Ikbal en zijn vrouw Noni zorgen ervoor dat u hier nooit meer weg wilt. Geniet van de mooie natuur, de rust en het lokale leven.

 

Samen met een gids loopt u door de rijstvelden. U ziet de mensen aan het werk en geniet van de kleurrijke vlinders die rondvliegen. De wandeling start en eindigt bij de homestay waar u verblijft. De gids neemt u mee op ontdekking door de Harau Vallei. Hij spot de mooiste dieren en laat u kennis maken met de lokale bevolking. Onder één van de watervallen ligt een kristalheldere waterpoel. Even tijd voor wat verkoeling!

 

Overnachting in de Harau Vallei.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur, wandeling Harau Vallei

Dag 12 Harau Vallei – Padang

Via Bukittinggi rijdt u naar het kratermeer van Maninjau. Een mooi uitzicht over het meer heeft u bij Puncak Lawang, een leuke fotostop onderweg. Het helderblauwe meer van Maninjau is omringd door groene heuvels. Wat een plaatje! Het is een perfecte lunchstop voor vandaag. Rondom het meer zijn meerdere restaurantjes te vinden. Na de lunch rijdt u via 44 haarspeldbochten omhoog, kijk goed om u heen want er wonen aapjes langs de weg en in de bomen. Daarna door naar Padang.

 

Informatie Padang:

De grootste haven van West-Sumatra, die ligt in Padang. Van alles komt hier per boot aan of vertrekt weer. Koffie, kaneel, nootmuskaat maar ook rubber en textiel. Het is een drukte van belang in de haven. Voor de kust van Padang liggen prachtige idyllische eilanden. Onbewoonde paradijsjes!

 

Overnachting in Padang.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur

Dag 13 Padang

Relaxen, zwemmen en snorkelen bij de witte stranden

4(8) Sumatra-Padang-bootje op het strand2(8)

Hagelwitte stranden, wuivende palmbomen en een azuurblauwe zee dat staat vandaag op het programma. Het wordt wel vroeg opstaan want u wordt al rond 7.00 uur opgehaald bij uw hotel. De route naar Bungus Beach, waar de boot vandaan vertrekt, gaat door de bergen. Prachtige uitzichten op de grote schepen die in de haven liggen en de groene eilandjes voor de kust. Even stoppen om wat foto’s te maken. Bij een guesthouse in Bungus ligt de speedboot op u te wachten. Allereerst de eilanden Sikuai en Sironjong. U kunt hier heerlijk relaxen, zwemmen en snorkelen. Dus snorkel op en bewonder de onderwaterwereld. Wie weet zwemt er een zeeschildpad voorbij.

 

De volgende stop is Pagang eiland. Naast zwemmen en snorkelen kunt u hier als een echte local gaan vissen of een mooie wandeling maken over het eiland. Het is ook een perfecte plek voor de lunch. De laatste stop is bij Pasumpahan eiland. Bekend om haar prachtige koralen en kleurrijke vissen. De eilanden in dit gebied zijn nagenoeg onbewoond. Dus met de voeten in het zand op uw eigen eiland. Wat een heerlijk gevoel! Na deze heerlijke tocht vaart de boot terug naar Bungus Beach en wordt u naar uw hotel gebracht.

 

Inbegrepen bij deze privé-excursie; transfer, boothuur inclusief crew, lunchbox, snorkelmateriaal, vismateriaal (indien gewenst).

Indien het weer erg slecht is, kan deze excursie helaas niet doorgaan.

 

Overnachting in Padang.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur, boottocht

Dag 14 Vertrek Padang

U wordt opgehaald en gebracht naar de luchthaven van Padang.

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

 

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën