Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
terug naar het overzicht

Familiereis Langs rijstvelden en paleizen

Herinneringen van vroegere tijden. De sultan woont in Jogyakarta in zijn paleis en in de zwembaden van Taman Sari zwom het harem van de sultan. Een zonsopgang op de Bromo om daarna te wandelen op de plantages bij Kalibaru.

Wat maakt deze reis bijzonder
Mooie treinreis: groen Java!
Verblijf op plantage
Fietsen koloniaal Bandung
Renee3
Renée
Indonesië blijft voor mij een geweldig land, ook met de kinderen. Ik kan je helpen met de perfecte familiereis!
Reisduur: 13 dagen / 12 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

De reis van dag tot dag

Java

Dag 1      Jakarta

Dag 2      Bandung

Dag 3      Bandung

Dag 4      Bandung

Dag 5      Borobudur

Dag 6      Jogyakarta

 

Dag 7      Jogyakarta

Dag 8      Jogyakarta

Dag 9      Bromo

Dag 10    Kalibaru

Dag 11    Kalibaru

Dag 12    Kalibaru

Dag 13    Bali

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Jakarta

Indonesie-Java-Jakarta-autootje(8) P1010134(8) Indonesie-Java-Jakarta-vuilnisproject.kindje(8)

De komende dagen heeft u de beschikking over een privé-busje met chauffeur. Het reizen met een privé-busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Java. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Eventueel kunt u ook een gids erbij inhuren. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

U wordt opgehaald van de luchthaven en naar uw hotel in Jakarta gebracht. De rit duurt minimaal een uur, maar er staat vaak file; het kan langer worden.

 

Informatie Jakarta:

Wolkenkrabbers, winkelcentra en veel verkeer. Welkom in Jakarta! Toch heeft deze drukke stad nog een koloniaal verleden. Vroeger heette het dan ook Batavia. Maar wat is nu leuk om te gaan doen in de middag? Allereerst de haven Sunda Kelapa, hier liggen tientallen houten zeilschepen te wachten om rijst of andere goederen te vervoeren naar één van de andere eilanden. Een bezoekje aan Fatahillah Square in het historische deel is ook de moeite waard. Vergeet dan niet om een kopje koffie te drinken bij Café Batavia, een reis terug in de tijd. En dan is het tijd voor een verfrissende duik in het zwembad bij het hotel. Even bijkomen van de lange reis.

Dag 2 Jakarta - Bandung

Met zoveel inwoners produceert Jakarta bergen met vuilnis. Een grote groep arme mensen zoekt in deze bergen naar waardevolle spullen en materialen. Vaak wonen ze op of vlakbij de vuilnisbelt. Om deze mensen te ondersteunen en een betere toekomst te bieden is er een kleinschalig project opgestart iets ten zuiden van Jakarta.

 

Wat betekent dit? De verzamelaars halen plastic tussen het vuilnis vandaan wat hergebruikt kan worden. Hier worden vervolgens tassen, portemonnees, tablethoezen en meer van gemaakt. Dit wordt uiteindelijk verkocht in de nabijgelegen toko maar ook in winkels en op markten in Jakarta. De opbrengsten worden gebruikt om de leefomgeving en de toekomst van de verzamelaars en hun gezin te verbeteren. Er wordt van alles geregeld voor de gezinnen die in deze barre omstandigheden wonen. De bouw van een kleuterschool, medische steun, schooluniformen en nog veel meer. U wordt verwelkomd in de werkplaats en gaat vervolgens samen met iemand van het project naar de vuilnisbelt. Er wordt uitgelegd hoe het is om hier te leven en wat er wordt gedaan om de leefomstandigheden te verbeteren. Het bezoek zal een diepe indruk maken op u en uw gezin en u zult dankbaar zijn voor alles wat wij in Nederland tot onze beschikking hebben.

 

Wilt u naar dit bijzondere project? Geef dan een dag van tevoren aan uw chauffeur door dat u vandaag hier wilt stoppen zodat hij dit kan gaan regelen voor u.

Wat belangrijk is om te weten; een bijdrage aan dit mooie project wordt enorm gewaardeerd. Houdt rekening met een minimale bijdrage van €10. Koop een leuke tas of doneer aan het project. Geen behoefte om te doneren? Sla het bezoek aan dit project dan over.

 

Na deze indrukwekkende stop vervolgt u de reis naar Bandung. De rit kan lang duren omdat er werkzaamheden aan de snelweg zijn. De rijtijd van Jakarta naar Bandung kan 6-8 uur in beslag nemen, terwijl deze normaal 4-5 uur is.U bent met het bezoek aan het vuilnisproject nog zo’n 2 uur langer onderweg.

 

Informatie Bandung:

Het koloniale verleden vind je in Bandung overal terug. Er waren hier dan ook veel Hollanders te vinden vroeger. Dat komt waarschijnlijk door het koele klimaat. Hier geen klamme handjes en zweetdruppels op het voorhoofd zoals op andere plekken op Java maar een heerlijk koel briesje vanuit de omringende bergen. Zorgt dit niet voor voldoende verkoeling neem dan een duik in het zwembad bij uw hotel. Winkelen kan het beste op de Jalan Braga, de hoofdstraat van Bandung, maar ook voor een hapje en drankje kunt u hier goed terecht.

 

 

Dag 3 Bandung

Indonesie-Java-Bandung-fietsen9 Indonesie-Java-Bandung-pakujo13

Excursie: Fietsen doen wij Nederlanders maar al te graag. Gelukkig kan dit heel goed in één van de wijken van Bandung. U wordt met een busje naar het “saté gebouw” gebracht en kiest een fiets uit. Dit Gedung Sate gebouw heeft al veel functies gehad in de loop der jaren maar staat toch vooral bekend om de punt van het dak die toch echt doet denken aan een saté-prikker. Samen met een gids fietst u door de rustige straten, een mix van koloniale en typisch Indonesische gebouwen. In de koloniale wijken zijn de Hollandse invloeden nog steeds zichtbaar maar er is nog maar een klein deel van de koloniale huizen in tact gebleven.
Bestel onderweg bij één van de vele straatverkopers een sateetje of geniet van een heerlijke fruitsalade. Het fruit op Java smaakt vaak veel zoeter dan in Nederland. Wie durft? De doerian groeit langs de weg. Hij ruikt niet echt aangenaam maar wie weet vindt u het wel heel erg lekker! Wie weet hoe ze allemaal heten?
De tour eindigt bij het Geological Museum. Een levensgrote Tyrannosaurus Rex, ja die hele grote dinosauriër uit Ice Age en Jurassic Park, staat u op te wachten. Ontdek van alles over de geschiedenis van mens en dier in Indonesië. Veel fossielen dus waaronder de bekende “Java man”, de eerste prehistorische mens die ooit is gevonden op Java.  
De fietstocht duurt ongeveer 2½ à 3 uur en start om 10.00 uur of 13.30 uur. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen deze fietstocht doen.

 

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur, fietstocht met lokale gids

Dag 4 Bandung

Vroeg opstaan vandaag, maar het is allemaal niet voor niets. In ongeveer een uurtje rijden bereikt u de kraterrand van de actieve vulkaan de Tangkuban Perahu. Waar komt die vreemde lucht toch vandaan? Dat is dus zwavel. De dampen stijgen vanuit de krater op zo de neus in. Goed om te weten, de vulkaan is in 1983 voor het laatst uitgebarsten dus geen zorgen.
Vergeet niet om tijdens de rit ernaartoe foto’s te maken van de uitgestrekte theeplantages. U kunt hier mooie plaatjes schieten en, als er tijd is, een theefabriek bezoeken. Koop wat thee om mee te nemen, een leuke herinnering op een regenachtige middag thuis.


Het echte oude Java is de volgende stop. Een gids is hier wel nodig om een leuk praatje te kunnen maken met de inwoners. Maak een wandeling door deze Javaanse kampung, wat dorp betekent, en zie hoe het is om de dag door te komen zonder Twitter, Facebook of Instagram. Wat een rust! Het leukste zijn misschien nog wel de Hollandse koeien. Echte Friesche Vlag koeien zoals ze thuis op het melkpak staan. Een vreemd gezicht zo midden tussen de rijstvelden.


Muziek maken is voor alle leeftijden en alle culturen. Wat is er leuker dan een kijkje nemen in één van de muziekscholen in de omgeving van Bandung. De instrumenten zijn allemaal gemaakt van bamboe en er komt een bijzonder geluid uit. De kinderen krijgen gratis muziek- en dansles en laten graag zien wat ze al geleerd hebben. Dans een stukje met ze mee of bespeel één van de instrumenten. Kiest u de suling (fluit) of misschien toch de kendang (trommel). Het optreden start rond 15.00 uur.
Als er op de terugweg naar Bandung nog tijd over is stop dan in één van de koloniale wijken. Vergeet dan vooral het gebouw met de beroemde saté-prikker niet. Dit Gedung Sate gebouw heeft al veel functies gehad in de loop der jaren maar staat vooral bekend om de punt van het dak die toch echt doet denken aan een saté-prikker.

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur, bezoek Javaans dorp met lokale gids

Dag 5 Bandung - Borobudur

Indonesie-Java-Borobudur-34shutterstock_379079935(13)

U wordt bij uw hotel in Bandung opgehaald en naar het treinstation in Bandung gebracht (transfer).

Stap in de trein en kijk om u heen! Eén van de mooiste treinreizen van Java staat op het programma vandaag, van Bandung naar Jogyakarta. Vanuit de trein glijdt het lokale leven, de indrukwekkende rijstvelden en de kabbelende rivieren aan u voorbij.  Uw gereserveerde stoel staat in de ‘eksekutif-klasse’, met airconditioning, dus neem een trui of vestje mee. Nu moeten wij nog even iets kwijt over de lunch die geserveerd wordt aan boord. Smaken verschillen natuurlijk, maar wij hebben onze twijfels over het warme eten dat verkocht wordt. Koopt u vooraf wat snacks en water of frisdrank voor onderweg. Het is een rit van zo’n 7 uur en aangezien deze treinen lekker vroeg vertrekken is er in de middag nog genoeg tijd voor een duik in het zwembad van het hotel. Even relaxen dus, want morgen weer een vroege start van de dag om de zonsopgang mee te maken vanaf de Borobodur.

Dag 6 Borobudur - Jogyakarta

Vandaag is het dan eindelijk zover, een bezoek aan de beroemde Borobudur. Het grootste boeddhistische bouwwerk in de wereld. Verspreid over het tempelcomplex zijn tekeningen terug te vinden die het verhaal vertellen over het leven van Boeddha zo’n 2500 jaar geleden. Beklim het complex dat bestaat uit 9 verdiepingen. Eenmaal boven ziet u de kenmerkende stoepa’s in de vorm van een klok. Het zijn er 400 dus genoeg keus om een mooie foto te maken met het gezin. In elke stoepa bevindt zich een boeddha, lukt het om deze aan te raken dan mag je een wens doen. Wat wordt uw wens?

Tip! Als u boven staat en om u heen kijkt ziet u goed hoe groen de omgeving eigenlijk is. Huur een paard en wagen, met chauffeur natuurlijk, na het bezoek aan de tempel om zo de dorpjes, andere kleine tempels en de omgeving te verkennen. Gaat u liever met uw busje dan kan dat natuurlijk ook.

 

Fietsen blijft leuk om te doen. In de omgeving tussen de Borobudur en Jogyakarta kan dit heel goed. Geen zorgen, u fietst niet door de drukke straten van de stad maar langs kleine dorpjes waar er nog echt contact met de lokale bewoners is. Misschien willen zij juist met u op de foto in plaats van andersom. Uw chauffeur brengt u naar het startpunt. Een Engelssprekende gids fietst met u mee en vertelt u meer over de omgeving waarin u fietst. Er rijden hier weinig auto’s, dus dat betekent in rustig tempo genieten van de omgeving. Koop onderweg vers fruit bij een warung (een soort foodtruck) of loop eens binnen bij een schooltje. Help mee met het katoen weven en stop even bij de lokale markt. Uw gids laat u het echte Javaanse leven zien. De stops die gemaakt worden zijn natuurlijk afhankelijk van openingstijden en vakanties. Het programma is hierdoor flexibel. De fietstocht duurt ongeveer 4 uur inclusief de rit ernaartoe. Wij adviseren om vroeg te vertrekken (rond 7 uur) zodat het nog heerlijk koel is. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen mee met deze tour. U kunt bij de organisator van deze fietstocht thuis gaan lunchen. De prijs bedraagt 100.000 rupiah per persoon en u betaalt dit ter plekke.

 

Na de fietstocht kunt u de omgeving van Jogyakarta verder ontdekken. U maakt een prachtige tocht met mooie stops onderweg. Een bezoek aan de Merapi vulkaan mag eigenlijk niet ontbreken. Over een smalle weg en door het groene landschap rijdt u naar de helling waar ooit gloeiendhete lava stroomde tijdens één van de vele uitbarstingen. De Prambanan tempel is de volgende stop, gebouwd om de goden Shiva, Vishnu en Brahma te eren. Vishnu kent u misschien wel van plaatjes, het is de god met 4 armen. Hier ziet u pas echt goed het verschil tussen een boeddhistische en een hindoeïstische tempel. Het lijkt wel een doolhof van beelden en gebouwen dus verdwaal er niet. Prambanan is één van de hoogtepunten van Java! Dan is het tijd om naar Jogyakarta te gaan, afgekort Jogya, het hart van Java. Een lange dag vandaag, u bent inclusief stops en fietstocht ongeveer 8 uur onderweg.

 

Informatie Jogyakarta:

Jogyakarta ademt historie. Van het paleis van de sultan tot aan de kleurrijke en geurige markten, het is een avontuur. Stap in een becak, een fietstaxi, en maak kennis met deze gezellige en drukke stad in het hart van Java. De kraton, het paleis van de sultan, is één van de belangrijkste attracties in Jogyakarta. Wapens, koetsen, kleding en cadeaus u krijgt het allemaal te zien. De sultan woont er nog steeds dus niet alle gebouwen zijn geopend voor publiek. Er worden af en toe dans- en wayangvoorstellingen gegeven, informeer ter plekke over de mogelijkheden. Dé winkelstraat van Jogya is de Jalan Malioboro. Er is hier van alles te koop, van prachtige batik stof tot aan handgemaakte sieraden. Afdingen mag! ‘s Avonds kunt u hier heerlijk eten bij één van de vele stalletjes en genieten van de optredens en mensen op straat. Geen zin meer om erop uit te gaan vandaag neem dan een verfrissende duik in het zwembad bij het hotel.

 

Dag 7 Jogyakarta

Indonesie-Java-becaks-rij Indonesie-Java-Jogyakarta-batik

 

Er is genoeg te doen in Jogyakarta om nog een extra dag mee te vullen. Neem een kijkje in een atelier waar batik of zilver gemaakt wordt of breng een bezoekje aan het nabij gelegen Solo. Mocht u gisteren geen tijd hebben gehad voor een bezoek aan het waterpaleis Taman Sari dan kan dat vandaag nog. Het buitenverblijf van de sultan is omringd door een enorme tuin en verschillende baden. Jogya kent, net als veel andere plekken op Java, een Nederlands verleden. Stap in een becak en laat de chauffeur u afzetten bij Fort Vredeburg. In het museum staat de onafhankelijkheid van Indonesië centraal en de rol die Jogyakarta hierin speelde. Shop till you drop kan natuurlijk ook nog bij één van de vele winkels op de Jalan Malioboro. Voor uw hotel staan genoeg fietstaxi’s te wachten om u ernaartoe te brengen. Aan het einde van de straat pikt hij u graag weer op, inclusief alle aankopen natuurlijk.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur

Dag 8 Jogyakarta

Tip voor een avontuurlijke excursie!

Een avontuur op het water staat vandaag op het programma, cavetuben! In een grote rubberen autoband dobbert u de rivier af en de grotten in. Met een veiligheidsvest aan en de tube in de hand loopt u naar het begin van de tour. De gids gaat voorop en achter elkaar dobbert iedereen de grot in. De gids vertelt u meer over de stalactieten en stalagmieten die u ziet en vergeet ook de permanente bewoners van de grot niet, de vleermuizen. Er is zeker ook nog tijd om een stukje te zwemmen en even te relaxen.

Uw camera kunt u veilig meegeven aan de gids die een waterdichte zak bij zich heeft. Of neem een waterbestendige camera mee. De tour duurt ongeveer een half uur en is geschikt voor alle leeftijden (mits u kunt zwemmen natuurlijk). Niet genoeg avontuur? Er zijn ter plaatse nog veel meer mogelijkheden zoals bijvoorbeeld raften of speleologie, als je durft. Tip! Neem waterschoenen mee.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur

Dag 9 Jogyakarta - Bromo

U wordt bij uw hotel in Jogyakarta opgehaald en naar het treinstation in Jogyakarta gebracht (transfer).

Vroeg opstaan vandaag want u reist met de Sancaka trein van Jogyakarta naar Mojokerto. Uw gereserveerde stoel staat in de ‘eksekutif-klasse’ in de airconditioning, dus neem een trui of vestje mee. Er wordt een lunch geserveerd aan boord. Smaken verschillen natuurlijk maar wij hebben onze twijfels over het warme eten wat verkocht wordt. Koopt u van te voren wat fruit of een koekje en wat te drinken voor onderweg. In Mojokerto staat uw chauffeur u al op te wachten om u naar uw hotel bij de Bromo te brengen. Deze rit duurt ca. 3 uur en onderweg komt u nog langs de Trowulan tempel. Hier ligt de grootste slapende boeddha van Indonesië. Advies is om na aankomst bij uw hotel in Bromo gelijk een tocht naar de vulkaan te reserveren voor de volgende ochtend.

Dag 10 Bromo - Kalibaru

Indonesie-Java-Bromo-66(8) Bromo P1011558(17)

De Bromo vulkaan lonkt en bromt. Een bezoek aan deze vulkaan mag dus eigenlijk niet ontbreken tijdens uw reis. Het wordt wel vroeg opstaan want de Bromo is het meest spectaculair met zonsopgang. De chauffeur haalt u rond 4 uur vannacht op (met jeep, dus niet met uw eigen busje, ter plaatse te betalen). De eerste stop is een uitkijkpunt waar u de zon ziet opkomen. Het uitzicht is adembenemend.

 

Hierna rijdt u een stukje bergafwaarts om uiteindelijk in het mulle vulkaanzand terecht te komen. Het is net een maandlandschap. Hiervandaan kunt u gaan lopen naar boven, naar de kraterrand. Er staan ook paardjes klaar om u naar boven te brengen, wat u zelf het prettigst vindt. Na 3 kwartier lopen of hobbelen bereikt u de trap die u naar de kraterrand leidt. Wat een natuurgeweld! Terug naar het hotel voor het ontbijt.

 

Vervolgens een lange rit naar Kalibaru op Oost-Java. In ca. 6 uur rijdt u hiernaartoe. U rijdt langs suikerriet- en rijstvelden. In het plaatsje Jember wordt veel tabak en cacao verbouwd. Stop bij een cacaofabriek en geniet van een heerlijk stukje Javaanse chocolade. Het is een mooie route met af en toe prachtige uitzichten. Vergeet niet te stoppen bij de tokkelbaan en vlieg van platform naar platform. Even wat actie tijdens deze lange rit.

 

Informatie Kalibaru:
In Kalibaru zijn veel plantages. Koffie groeit aan de struiken, rubber druppelt uit boomstammen en cacao groeit hier aan de bomen. Ontdek hier de mooie omgeving. Tip! Neem oordopjes mee voor een goede nachtrust. In Kalibaru staan een aantal moskeeën waar meerdere keren per dag wordt opgeroepen tot gebed, ook ‘s avonds laat en ’s morgens vroeg.

 

Dag 11 Kalibaru

Een dagje vrij in Kalibaru. De omgeving van Kalibaru staat bekend om haar plantages. Koffie, rubber, cacao, vanille en kaneel het wordt hier allemaal verbouwd. Altijd al willen weten hoe rubber gemaakt wordt of waar dat kaneelstukje vandaan komt? U komt er vandaag achter.

 

Ibu Harni is een kleinschalige plantage waar u een leuke tour kunt maken over het terrein. Proeven mag aan het einde van de tour. De koffie en andere lekkernijen staan al voor u klaar. Lijkt dit u wel wat? Vraag aan uw chauffeur om het voor u te regelen.

 

Vergeet ook niet om lekker een duik te nemen in het zwembad bij het hotel. Even wat verkoeling opzoeken!

 

Overnachting in Kalibaru.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur

Dag 12 Kalibaru

Ibu Hartik plantage Java P1011657(8) Indonesie-Java-koffie(8) Indonesie-Java-Kalibaru-rubbervrouw(8)

Tips voor vandaag!

Met een paard en wagen op pad, een reis terug in de tijd. Rondom Kalibaru wordt er veel gebruik gemaakt van de dokar. Ze gaan er bijvoorbeeld mee naar de markt. Dus doe net als de locals en maak een ritje langs het dorpje, de rijstvelden en stap even uit bij de markt. Wellicht ziet u nog wat leuks. Er zijn weer veel kleine fabrieken om te bezoeken zoals een bakstenenfabriek, een pindafabriek of een rijstpellerij.

 

Wat ook erg leuk is om te doen vandaag is een tocht met een lorrie (treintje). De trein vertrekt vanaf het station in Kalibaru en eindigt in Garahan. Een hele mooie route door een vallei met prachtige uitzichten. U rijdt door een tunnel die ooit door Nederlanders is aangelegd. Het spannendste stuk van de route gaat over de langste hangende brug van Java boven een diep ravijn. Durft u naar beneden te kijken?

 

Vraag bij het hotel om deze tour te regelen, de kosten betaalt u ter plaatse.

 

Overnachting in Kalibaru.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur

Dag 13 Kalibaru - Bali

U rijdt in ongeveer twee uur naar de kust, naar de havenplaats Ketapang.

 

Uw busje gaat, net als u, op de ferry en u vaart in ongeveer 3 kwartier de straat van Bali over, naar Gilimanuk op Bali. De bewoners van Bali noemen hun eiland ‘het geschenk van de goden’, u zult begrijpen waarom.

 

U wordt naar uw hotel op Bali gebracht. Uw chauffeur neemt afscheid van u. Verblijf nog een aantal dagen op Bali! Bekijk onze korte tours voor suggesties, of bel ons. We adviseren u graag.

 

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur, veerboot

 

 

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën