Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
terug naar het overzicht

Familiereis De leukste plekjes op Sumatra

Natuur op zijn mooist met de olifanten en orang-oetans. Na de inspanningen even genieten van de omgeving en de rust op het prachtige blauwe Tobameer. Een korte vlucht naar de Minangkabau bevolking en de prachtige natuur bij de Harauvallei. De reis eindigt op het zandstrand op Cubadak.

Wat maakt deze reis bijzonder
Slingerende oerang-oetans
Badderende olifanten
Snorkelen bij Cubadak
Chantal en dochter
Chantal
Zelf reis ik graag en regelmatig met mijn kinderen naar 'mijn' Indonesië. Benieuwd naar mijn reisavonturen met de kids?
Prijsindicatie: vanaf € 1320,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 17 dagen / 16 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

De reis van dag tot dag: De leukste plekjes op Sumatra

Dag 1      Medan

Dag 2      Tangkahan

Dag 3      Tangkahan

Dag 4      Bukit Lawang

Dag 5      Bukit Lawang

Dag 6      Brastagi

Dag 7      Tobameer, Samosir

Dag 8      Tobameer, Samosir

Dag 9      Medan

Dag 10    Bukittinggi

Dag 11    Bukittinggi

Dag 12    Bukittinggi

Dag 13    Harau Vallei

Dag 14    Cubadak

Dag 15    Cubadak

Dag 16    Cubadak

Dag 17    Vertrek Cubadak

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Medan

U wordt bij de luchthaven van Medan opgehaald en in ongeveer 1,5 tot 2 uur naar uw hotel in Medan gebracht (transfer).

 

Informatie Medan:

U kunt alvast het centrum van Medan gaan ontdekken of na de lange reis lekker relaxen bij het zwembad van uw hotel.

 

Overnachting in Medan.
Inclusief transfer

Dag 2 Medan - Tangkahan

Olifanten wassen

P1000533(8) DSC_4332(8) DSC_0849_u6yws1(8)

U wordt opgehaald voor een transfer naar Tangkahan. Dit is ongeveer 6 uur rijden langs oliepalm- en rubberplantages. Het wegdek verkeert in zeer slechte staat. U rijdt langs vele eenvoudige dorpjes waarvan de bewoners nog nauwelijks gewend zijn aan toeristen.

 

Informatie Tangkahan:

De jungle van Tangkahan is onderdeel van het Gunung Leuser National Park. Het is een bijzonder gebied. Via een hangbrug steekt u de rivier over naar uw hotel. Er zijn jongens die uw koffer kunnen dragen of u laat uw grote bagage achter in Medan en neemt een kleine rugzak mee. De accommodatie is eenvoudig. Er is alleen koud water en bij het toilet staat een bakje om door te spoelen. “Back to basic” dus maar wel een echte jungle-ervaring. Er is elektriciteit tussen 18.00-24.00 uur. In de kamers is een klamboe aanwezig. Tangkahan is puur en ongerept. Het is de plek om kennis te maken met de Sumatraanse olifant. Orang-oetans worden hier ook weleens gespot dus wie weet heeft u geluk.

 

Een groepje olifanten in Tangkahan wordt getraind als werkolifant. De tamme olifanten worden ingezet om boomstammen te verplaatsen maar ook om de omliggende dorpen voor wilde olifanten te beschermen. De olifanten vinden het heerlijk om vervolgens te badderen. En u mag daarbij helpen! De olifant ligt in het water, u krijgt een borstel in uw handen en u gaat aan het werk. De olifanten genieten hier echt van, ze sluiten hun ogen en blijven rustig liggen. Als bedankje geven ze u graag een olifanten douche met hun slurf. Een trosje bananen lusten ze ook wel. Het is een bijzondere ervaring om zo dicht bij deze prachtige dieren te zijn.

 

Overnachting in Tangkahan.

Inclusief ontbijt, transfer, olifanten wassen

Dag 3 Tangkahan

Excursie: In Tangkahan ervaart u de echte jungle. Samen met een gids gaat u op avontuur door de jungle, want naast de olifanten is er nog veel meer te zien hier. Prachtige vlinders, gibbons, makaken en soms een orang-oetan. Als u gelukt heeft ziet u ze allemaal. Naast dieren ziet u hier ook veel bijzondere bloemen en planten. De lokale inwoners gebruiken voor elk kwaaltje een andere plant. De gids kan er meer over vertellen. U loopt 2,2 kilometer en bent ongeveer 2,5 uur onderweg. De trekking is voor het hele gezin goed te doen.

Inclusief: permit, begeleiding door lokale gids.

 

Tip: Dobberend de rivier af. De perfecte manier om terug bij uw hotel te komen. In een grote rubberen autoband dobbert u de rivier af. Is het ritje naar uw hotel te snel voorbij? Blijf dan nog maar even zitten en dobber verder de rivier naar de waterval. Even relaxen en bijkomen van alle indrukken van vandaag. Een betere plek voor de lunch is er niet. Neem vanuit uw hotel een lunchpakketje mee. En vergeet uw zwemkleding niet.

 

Overnachting in Tangkahan.

Inclusief ontbijt, trekking met lokale gids

Dag 4 Tangkahan - Bukit Lawang

U rijdt een stukje dezelfde weg terug en buigt vervolgens af naar het orang-oetanreservaat Bukit Lawang bij Bohorok. Het is 4 uur rijden, beter gezegd: hobbelen, van Tangkahan naar Bukit Lawang. U reist per fourwheeldrive (vanwege de slechte weg), met chauffeur. U rijdt door een landelijk gebied. De jeep is voor maximaal 4 volwassen personen of 2 volwassenen en 3 kinderen.

 

Bagage: u kunt uw bagage meenemen tot maximaal 3 koffers (dus 3 personen). Bent u met 4 personen en reist u met 1 jeep, dan laat u uw bagage achter in Medan, deze wordt gestald bij onze agent. U neemt voor deze paar dagen de benodigde zaken mee in een kleine tas. De chauffeur die u weer ophaalt na uw jungle-verblijven neemt uw koffers mee.

 

Informatie Bukit Lawang:

Oog in oog met een orang-oetan. Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar deze bijzondere dieren in het wild te spotten zijn, in Bukit Lawang kan het. Een kwart van de orang-oetans leeft op Sumatra. De orang-oetans in dit gebied werden de afgelopen jaren bevrijd uit gevangenschap en voorbereid op een leven in het wild zodat ze weer voor hun eigen eten kunnen zorgen.

Het hotel ligt aan de rand van de jungle aan het riviertje de Bohorok. Dat is pas bijzonder, gewekt worden door de junglegeluiden. Of wandel met een gids vanuit het hotel over de eco-trail langs de vele fruitbomen, palmen en rubberbomen. En waar groeit een ananas? Hij zal het je allemaal vertellen, maar pas op voor vallende kokosnoten.

 

Excursie: Bij uw hotel staat de becak u al op te wachten. Een becak is een typisch Indonesisch vervoermiddel, een fietstaxi. Stap in en de chauffeur neemt u mee over het platteland van Bukit Lawang. Er wordt onderweg vaak gestopt, bijvoorbeeld bij een rubberplantage. Want hoe wordt rubber eigenlijk gemaakt? Ook de rijstvelden zijn indrukwekkend om te zien. Want hoe groeit rijst tot de korrel die we allemaal kennen? Het wordt tijdens deze tour allemaal uitgelegd. De vele kruiden die wij in Nederland gebruiken groeien hier in de tuin. Kruiden zoals gember, kruidnagel en kardemom, maar ook medicinale kruiden vindt u hier. Een verfrissende slok water uit een kokosnoot maakt uw dag helemaal goed. U sluit de tour af met een heerlijk diner bij een lokale familie. Alles wat u die dag heeft ontdekt staat voor u klaar op tafel. Selamat makan!  De excursie is privé en duurt ca. 4 uur. Inclusief: vervoer per gemotoriseerde becak met chauffeur, lokale gids, kokosnoot, lokaal diner.

 

Tip! Vlakbij het hotel is een kindertehuis, gerund door een Nederlands/Indonesisch stel. Geniet van een lunch in het bijbehorende restaurant. De opbrengst gaat naar de kinderen en de stichting. Het Rubberboomspaarplan is een leuke manier om voor een vast inkomen te zorgen. Voor maar € 12,50 per boom steunt u het kindertehuis.

 

Overnachting in Bukit Lawang.
Inclusief ontbijt, transfer, betjaktour met lokale gids, diner

Dag 5 Bukit Lawang

Oerang-oetans spotten!

Indonesie-orangoetan20(8) Indonesie-Sumatra-orang-oetan-5

Vandaag is het tijd geworden om de orang-oetans te gaan spotten in het Gunung Leuser National Park. De apen zijn ’s ochtends het meest actief dus dat wordt vroeg opstaan. De gids laat u de beste plekken zien in de dichtbegroeide jungle. Naast de orang-oetans ziet u om u heen kleurrijke bloemen, planten en vogels. Trek goede schoenen aan wat het kan soms steil en glibberig zijn. De trekking duurt ongeveer 3 uur en is inclusief gids en entreegelden.

 

Tuben over de rivier de Bohorok, leuk voor het hele gezin. In een grote rubberen autoband dobbert u de rivier af. Afhankelijk van de snelheid van de rivier bent u ongeveer 3 uur aan het dobberen. Bij de rustigere stukken zal u af en toe de band een handje moeten helpen. Na afloop wordt u weer teruggebracht naar uw hotel. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, trekking met lokale gids, tuben

Dag 6 Bukit Lawang - Brastagi

De komende dagen heeft u de beschikking over een privé-busje met chauffeur. Het reizen met een privé-busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sumatra. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Eventueel kunt u ook een gids erbij inhuren. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

In ongeveer 4 uur rijdt u terug naar Medan. Even een stop om de benen te strekken en te lunchen. Dan door naar Brastagi in de Karo -hooglanden. Onderweg komt u langs het Karo-Batakdorpje Peceren, waar mooi versierde huizen staan. U bent vandaag zo'n 7 uur onderweg.

 

Informatie Brastagi:

Even geen klamme handjes van de warmte maar een koel briesje. Hooggelegen tussen de vulkanen Sibayak en Sinabung ligt het dorpje Brastagi. Er wordt hier van alles verbouwd op het land wat vervolgens op de lokale markt wordt verkocht. Leuk om even rond te snuffelen over de fruit- en groentemarkt en om wat fruit te proberen die wij in Nederland niet kennen.

 

Overnachting in Brastagi.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur

Dag 7 Brastagi - Tobameer, Samosir

Afkoelen bij de waterval

Indonesie-Sumatra-Tobameer-view16 shutterstock_178790381(8) IMG_0133(8) Indonesie-Sumatra-Tobameer-Batakhuizen-Samosir4 shutterstock_149570441(8)

Door de bergen rijdt u naar het prachtige Tobameer. Het meer ligt er prachtig bij dus genoeg momenten om wat foto's te maken van bovenaf. Dokan komt u vandaag als eerste tegen, een traditioneel Karo-Batakdorpje. Even wat verkoeling nodig? Stop dan bij de Si Piso-Piso waterval. Van 120 meter hoogte klettert het water naar beneden. Het is dan ook één van de hoogste watervallen van Indonesië. Het is best een pittige wandeling. Via een kronkelpaadje naar beneden bereikt u het punt waar de waterval de grond raakt. De nevel zorgt gelukkig voor wat verkoeling en het uitzicht is het waard. Een verderop ligt Pematang Purba. Dit plaatsje is tegenwoordig een openluchtmuseum waar het prachtig versierde huis van de koning staat. Hierna door naar het Tobameer.

 

U bent vandaag ongeveer 5,5 uur onderweg.

 

U vaart per ferry over naar het eiland Samosir in het mooie vulkanische Tobameer. Uw chauffeur blijft bij u op het eiland.

 

Informatie Tobameer, Samosir:

Het hotel waar u verblijft ligt aan het Tobameer op Samosir eiland. De Bataks wonen op dit eiland, een zeer muzikaal volk. Als u geluk heeft is er in de avond een Batak-voorstelling. Vraag ernaar bij uw hotel. Ze spelen de leukste en vrolijkste liedjes, af en toe zelfs in het Nederlands. Wie zingt er mee?

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur

Dag 8 Tobameer, Samosir

Het eiland Samosir kan op verschillende manieren verkend worden. Wandelend in de omgeving van uw hotel kunt u al een aantal Batak-dorpen bezoeken. Huur een fiets of ga er met uw eigen busje op uit om de rest van het eiland te verkennen. Onderweg ziet u de typische Batakhuizen, herkenbaar aan het zadelvormige dak en prachtige houtsnijwerk. De graftombe van koning Sidabutar staat in het plaatsje Tomok en in Panghuraran vindt u de heetwaterbronnen van het eiland. In Lumbun Suhi Suhi staan de inwoners bekend om de prachtige handgeweven doeken die zij maken. Een leuk souvenir voor thuis. Vergeet onderweg niet om te stoppen bij het “Panorama of Lake Toba”. De naam zegt het al, hier heeft u het mooiste uitzicht over het meer.

 

Tip! Het Tobameer kunt u natuurlijk het beste ontdekken vanaf het water. U kunt met een kano het grootste kratermeer ter wereld bedwingen. Het is gelukkig een rustig meer zonder al te veel golven, dus u komt gemakkelijk vooruit in de kano. U kunt kiezen uit één- en tweepersoonskano's. Het is ook heerlijk om te zwemmen in het meer dus af en toe kopje onder is geen straf.

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur

Dag 9 Tobameer, Samosir - Medan

Terug naar het vasteland (per ferry). In ongeveer 4 uur rijdt u terug naar Medan. De route gaat vooral langs rubber- en oliepalmplantages.

 

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

 

Overnachting in Medan.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur, ferry

Dag 10 Medan - Padang - Bukittinggi

Per paard-en-wagen door de stad

DSC_7266(8) Indonesie-Sumatra-rijstveld-prachtig shutterstock_238032652(8) Onderweg naar Bukittinggi 04(8)

U wordt bij uw hotel in Medan opgehaald en in ongeveer 1,5-2 uur naar de luchthaven van Medan gebracht (transfer).

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Medan naar Padang.

De komende dagen heeft u weer de beschikking over een privé-busje met chauffeur.

U rijdt van Padang naar Bukittinggi. Allereerst naar de mooie Anay-vallei. In het dorpje Kiambang maken ze prachtige doeken, een leuke souvenir als er nog ruimte over is in uw koffer. Langs de route stopt u voor een uitzicht op de Anay-waterval. Hierna door naar Bukittinggi.

 U bent ongeveer 3 uur onderweg.

 

Informatie Bukittinggi:

In dit gebied wonen de Minangkabau, één van de meest bijzondere bevolkingsgroepen van Sumatra. De Minangkabau zijn matriarchaal georganiseerd, wat betekent dat de familielijn en het bezit via de vrouwelijke lijn wordt bepaald. De vrouw is de baas! Dit komt maar op weinig plekken in de wereld voor. In de omliggende dorpjes ziet u de traditionele Minangkabauhuizen met puntdaken in de vorm van buffelhoorns.

 

Er rijden veel paard-en-wagens door Bukittinggi dus stap in en maak een ritje door de stad. Als u geluk heeft is er 's avonds een Minangkabause dansvoorstelling waar u naartoe kunt.

 

Sluit de dag af met een heerlijke rendang (rundvlees) in restaurant Turret. Eigenaresse Nita houdt graag een plekje vrij.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur

Dag 11 Bukittinggi

Er is genoeg te zien en beleven in de omgeving van Bukittinggi. Bijvoorbeeld de prachtige Ngarai-kloof, die Bukittinggi in tweeën snijdt. Een leukere naam is: Karbouwengat. Van bovenaf kunt u mooie foto's maken en als u er de tijd en conditie voor heeft is de wandeling door de canyon een echte aanrader. Even verderop ligt Kota Gadang, de zilverstad in deze regio. Zin om even te benen te strekken? Een mooie wandeling start bij de kloof en eindigt bij Kota Gadang. Het is een prachtige omgeving waar u doorheen loopt. U stapt weer in het busje en rijdt verder naar het mooie Singkarak kratermeer. De route loopt langs het kratermeer en zorgt voor ideale fotomomenten. Geniet van de lunch in één van de restaurantjes langs het meer of huur een bootje en ga het meer op. Dan richting Pagaruyung waar een bijzonder paleis staat, gebouwd in Minangkabau-stijl. Op de terugweg rijdt u langs kleine traditionele dorpjes. Zin in koffie? Stop dan in Sungai Tarab, waar ze een heerlijk Sumatraans bakje koffie voor u klaarmaken. Terug in Bukittinggi stopt u bij de Sumatraanse Big Ben ook wel de Jam Gadang genoemd. En vergeet onze Hollandse roots niet bij Fort de Kock. Er staat nog een kanon op het terrein en u heeft er een prachtig uitzicht over de stad.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur

Dag 12 Bukittinggi

Een bijzonder bezoek aan het Minangkabau-gebied vandaag. Allereerst naar het kratermeer van Maninjau. De tocht ernaartoe is al een belevenis. Via 44 haarspeldbochten rijdt u naar het Maninjau-meer. Het is een helderblauw meer omringd door groene heuvels, het lijkt wel een ansichtkaart. Lunchen kan in het restaurant met uitzicht op het meer. Terug naar uw Bukittinggi. Hier kunt u nog een plons nemen in het zwembad bij uw hotel.

 

Tip! Op de fiets verkent u de omgeving van Bukittinggi. Het is een hele leuke manier om in contact te komen met de vriendelijke inwoners van dit gebied. U wordt naar het dorpje Kota Baru gebracht en stapt op uw mountainbike. Fietsend ontdekt u de dorpjes en maakt u kennis met de Minangkabau. U stopt bij een zilversmid, een traditionele weverij en drinkt een lekker bakje Sumatraanse koffie in één van de koffiehuizen. Aan het einde van de fietstour wordt u teruggebracht naar uw hotel. U bent ongeveer 4 uur onderweg afhankelijk van het aantal stops. Het is voor iedereen goed te doen. Als u zelf geen gids bij u heeft tijdens de reis dan kunt u een lokale gids inhuren voor een dagje. Of volg uw chauffeur die met het busje vooruit rijdt. (Deze excursie is nog niet bij de reissom inbegrepen).

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur

Dag 13 Bukittinggi - Harau Vallei

Wildlife in de steeds mooier wordende omgeving

Indonesie-Sumatra-Harauvallei22 HarrauVallei_rijstveld1(8)

Via het dorp Payakumbuh rijdt u naar het hart van de Harau Vallei. Een leuke stop onderweg is bij een mooie waterval. In dit gebied leven aapjes, hagedissen, makaken, vogels en vlinders dus kijk goed om u heen. De weg wordt steeds slechter, maar de omgeving steeds mooier. Over een prachtige weg langs de bergwand bereikt u de Harau Vallei. De tocht duurt zonder stops ongeveer 5 kwartier.

 

Informatie Harau Vallei:

Midden tussen de rijstvelden met links en rechts enorm hoge rotswanden, daar ligt de homestay waar u verblijft. Het is een fantastische locatie! Pak (dit betekent: meneer) Ikbal en zijn vrouw Noni zorgen ervoor dat u hier nooit meer weg wilt. Geniet van de mooie natuur, de rust en het lokale leven.

 

Samen met een gids loopt u door de rijstvelden. U ziet de mensen aan het werk en geniet van de kleurrijke vlinders die rondvliegen. De wandeling start en eindigt bij de homestay waar u verblijft. De gids neemt u mee op ontdekking door de Harau Vallei. Hij spot de mooiste dieren en laat u kennis maken met de lokale bevolking. Onder één van de watervallen ligt een kristalheldere waterpoel. Even tijd voor wat verkoeling!

 

Overnachting in Harau Vallei.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur, wandeling met lokale gids

Dag 14 Harau Vallei - Cubadak

Vanaf de Harau Vallei rijdt u in ongeveer 3 uur naar Padang. 

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

U vaart van een haven nabij Padang over naar het eilandje Cubadak. Er gaan geen auto's mee op de boot.

 

Informatie Cubadak:

Slapen op een tropisch eiland, wie wil dat niet? Cubadak is een echt bounty-eiland. Dus dat betekent hagelwitte stranden, wuivende palmbomen en een azuurblauwe zee. Er is 1 hotel op dit eiland te vinden en daar slaapt u. Het vriendelijke personeel verwelkomt u en samen met de eigenaren zorgen zij ervoor dat u zich snel thuis voelt. Ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen en u eet gezellig samen met de andere reizigers aan een lange tafel. De koks maken de lekkerste gerechten klaar. Zij combineren de Indonesische, Italiaanse en Franse keuken.

 

Voor de deur van uw hotel ligt één van de mooiste stranden van Sumatra met een prachtig en kleurrijk koraalrif. Snorkels en vinnen liggen al voor u klaar in het hotel. Net als een aantal kano's om het eiland mee te verkennen. Vanuit het hotel wordt er een aantal keer per week een picknick georganiseerd op één van de omliggende eilandjes. Tegen betaling is het mogelijk om te duiken, waterskiën en wakeboarden.

 

Overnachtingen op Cubadak.

Inclusief ontbijten, lunches en diners

Dag 15 - 16 Cubadak

Indonesie-Sumatra-cubadak0eiland3(13)

Heerlijk genieten van zon, zee en strand!

 

Overnachtingen op Cubadak.

Inclusief ontbijten, lunches en diners

Dag 17 Cubadak - Padang

Terug naar het vasteland. U wordt naar de luchthaven in Padang gebracht (transfer).

 

Inclusief ontbijt, bootovertocht en transfer

 

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.