Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
terug naar het overzicht

Reismodule Jungle, orang-oetans en Tobameer

Olifanten wassen, met een autoband de rivier afzakken in Tangkahan en daarna de prachtige orang-oetans spotten in Bukit Lawang. Natuurlijk mag daarna een bezoek aan het bekende Tobameer niet ontbreken.

Wat maakt deze reis bijzonder
Olifanten wassen
Orang-oetans spotten
Zwemmen in het Tobameer
Renee3
Renée
Indonesië blijft voor mij een geweldig land, ook met de kinderen. Ik kan je helpen met de perfecte familiereis!
Reisduur: 9 dagen / 8 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

De reis van dag tot dag: Jungle, orang-oetans en Tobameer

Sumatra

Dag 1      Medan

Dag 2      Tangkahan

Dag 3      Tangkahan

Dag 4      Bukit Lawang

Dag 5      Bukit Lawang

 

Dag 6      Tobameer, Samosir

Dag 7      Tobameer, Samosir

Dag 8      Brastagi

Dag 9      Medan

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Medan

U wordt bij de luchthaven van Medan opgehaald en in ongeveer 1,5 tot 2 uur naar uw hotel in Medan gebracht (transfer).

 

Informatie Medan:

U kunt alvast het centrum van Medan gaan ontdekken of na de lange reis lekker relaxen bij het zwembad van uw hotel.

 

Overnachting in Medan.
Inclusief transfer

Dag 2 Medan - Tangkahan

Olifanten wassen!

P1000555_poxpdu(13)

U wordt opgehaald voor een transfer naar Tangkahan. Dit is ongeveer 6 uur rijden langs oliepalm- en rubberplantages. Het wegdek verkeert in zeer slechte staat. U rijdt langs vele eenvoudige dorpjes waarvan de bewoners nog nauwelijks gewend zijn aan toeristen.

 

Informatie Tangkahan:

De jungle van Tangkahan is onderdeel van het Gunung Leuser National Park. Het is een bijzonder gebied. Via een hangbrug steekt u de rivier over naar uw hotel. Er zijn jongens die uw koffer kunnen dragen of u laat uw grote bagage achter in Medan en neemt een kleine rugzak mee. De accommodatie is eenvoudig. Er is alleen koud water en bij het toilet staat een bakje om door te spoelen. “Back to basic” dus maar wel een echte jungle-ervaring. Er is elektriciteit tussen 18.00-24.00 uur. In de kamers is een klamboe aanwezig. Tangkahan is puur en ongerept. Het is de plek om kennis te maken met de Sumatraanse olifant. Orang-oetans worden hier ook weleens gespot dus wie weet heeft u geluk.

 

Een groepje olifanten in Tangkahan wordt getraind als werkolifant. De tamme olifanten worden ingezet om boomstammen te verplaatsen maar ook om de omliggende dorpen voor wilde olifanten te beschermen. De olifanten vinden het heerlijk om vervolgens te badderen. En u mag daarbij helpen! De olifant ligt in het water, u krijgt een borstel in uw handen en u gaat aan het werk. De olifanten genieten hier echt van, ze sluiten hun ogen en blijven rustig liggen. Als bedankje geven ze u graag een olifanten douche met hun slurf. Een trosje bananen lusten ze ook wel. Het is een bijzondere ervaring om zo dicht bij deze prachtige dieren te zijn.

 

Overnachting in Tangkahan.

Inclusief ontbijt, transfer, olifanten wassen

Dag 3 Tangkahan

In Tangkahan ervaart u de echte jungle. Samen met een gids gaat u op avontuur door de jungle, want naast de olifanten is er nog veel meer te zien hier. Prachtige vlinders, gibbons, makaken en soms een orang-oetan. Als u gelukt heeft ziet u ze allemaal. Naast dieren ziet u hier ook veel bijzondere bloemen en planten. De lokale inwoners gebruiken voor elk kwaaltje een andere plant. De gids kan er meer over vertellen. U loopt 2,2 kilometer en bent ongeveer 2,5 uur onderweg. De trekking is voor het hele gezin goed te doen.

Inclusief: permit, begeleiding door lokale gids.

 

Tip! Dobberend de rivier af. De perfecte manier om terug bij uw hotel te komen. In een grote rubberen autoband dobbert u de rivier af. Is het ritje naar uw hotel te snel voorbij? Blijf dan nog maar even zitten en dobber verder de rivier naar de waterval. Even relaxen en bijkomen van alle indrukken van vandaag. Een betere plek voor de lunch is er niet. Neem vanuit uw hotel een lunchpakketje mee. En vergeet uw zwemkleding niet.

 

Overnachting in Tangkahan.

Inclusief ontbijt, trekking met lokale gids

Dag 4 Tangkahan - Bukit Lawang

De bijzondere orang-oetans spottend

Sumatra-Bukit Lawang-orang oetan2(8) Sumatra-Bukit Lawang-jungle hart(8) Sumatra-Bukit Lawang-jungle trekking(8)

U rijdt een stukje dezelfde weg terug en buigt vervolgens af naar het orang-oetanreservaat Bukit Lawang bij Bohorok. Het is 4 uur rijden, beter gezegd: hobbelen, van Tangkahan naar Bukit Lawang. U reist per fourwheeldrive (vanwege de slechte weg), met chauffeur. U rijdt door een landelijk gebied. De jeep is voor maximaal 4 volwassen personen of 2 volwassenen en 3 kinderen. Bagage: u kunt uw bagage meenemen tot maximaal 3 koffers (dus 3 personen). Bent u met 4 personen en reist u met 1 jeep, dan laat u uw bagage achter in Medan, deze wordt gestald bij onze agent. U neemt voor deze paar dagen de benodigde zaken mee in een kleine tas. De chauffeur die u weer ophaalt na uw jungle-verblijven neemt uw koffers mee.

 

Informatie Bukit Lawang:

Oog in oog met een orang-oetan. Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar deze bijzondere dieren in het wild te spotten zijn, in Bukit Lawang kan het. Een kwart van de orang-oetans leeft op Sumatra. De orang-oetans in dit gebied werden de afgelopen jaren bevrijd uit gevangenschap en voorbereid op een leven in het wild zodat ze weer voor hun eigen eten kunnen zorgen. Het hotel ligt aan de rand van de jungle aan het riviertje de Bohorok. Dat is pas bijzonder, gewekt worden door de junglegeluiden. Komt u vandaag voor 12 uur aan in het hotel ga dan alvast orang-oetans spotten samen met een gids. Regel deze excursie bij aankomst in het hotel of net buiten het hotel bij één van de locals. Of wandel met een gids vanuit het hotel over de eco-trail langs de vele fruitbomen, palmen en rubberbomen. Want hoe wordt rubber eigenlijk gemaakt? En waar groeit een ananas? Hij zal het je allemaal vertellen, maar pas op voor vallende kokosnoten.

 

Tip! Vlakbij het hotel is een kindertehuis, gerund door een Nederlands/Indonesisch stel. Het Rubberboomspaarplan is een leuke manier om voor een vast inkomen te zorgen. Voor maar € 12,50 per boom steunt u het kindertehuis.

 

Bij uw hotel staat de becak u al op te wachten. Een becak is een typisch Indonesisch vervoermiddel, een fietstaxi. Stap in en de chauffeur neemt u mee langs het platteland van Bukit Lawang. Er wordt onderweg vaak gestopt, bijvoorbeeld bij een rubberplantage. Want hoe wordt rubber eigenlijk gemaakt? Ook de rijstvelden zijn indrukwekkend om te zien. Want hoe groeit rijst tot de korrel die we allemaal kennen? Het wordt tijdens deze tour allemaal uitgelegd.

 

De vele kruiden die wij in Nederland gebruiken groeien hier in de tuin. Kruiden zoals gember, kruidnagel en kardemom, maar ook medicinale kruiden vindt u hier. Een verfrissende slok water uit een kokosnoot maakt uw dag helemaal goed. U sluit de tour af met een heerlijk diner bij een lokale familie. Alles wat u die dag heeft ontdekt staat voor u klaar op tafel. Selamat makan!

De excursie is privé en duurt ca. 4 uur.

 

Inclusief: vervoer per gemotoriseerde becak met chauffeur, lokale gids, kokosnoot, lokaal diner.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, transfer, betjaktour met lokale gids en diner

Dag 5 Bukit Lawang

Vandaag is het tijd geworden om de orang-oetans te gaan spotten in het Gunung Leuser National Park. De apen zijn ’s ochtends het meest actief dus dat wordt vroeg opstaan. De gids laat u de beste plekken zien in de dichtbegroeide jungle. Naast de orang-oetans ziet u om u heen kleurrijke bloemen, planten en vogels. Trek goede schoenen aan wat het kan soms steil en glibberig zijn. De trekking duurt ongeveer 3 uur en is inclusief gids en entreegelden.

 

Tuben over de rivier de Bohorok, leuk voor het hele gezin. In een grote rubberen autoband dobbert u de rivier af. Afhankelijk van de snelheid van de rivier bent u ongeveer 3 uur aan het dobberen. Bij de rustigere stukken zal u af en toe de band een handje moeten helpen. Na afloop wordt u weer teruggebracht naar uw hotel. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, trekking met lokale gids, tuben

Dag 6 Bukit Lawang - Brastagi

De komende dagen heeft u de beschikking over een privé-busje met chauffeur. Het reizen met een privé-busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sumatra. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Eventueel kunt u ook een gids erbij inhuren. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

In ongeveer 4 uur rijdt u terug naar Medan. Even een stop om de benen te strekken en te lunchen. Dan door naar Brastagi in de Karo -hooglanden. Onderweg komt u langs het Karo-Batakdorpje Peceren, waar mooi versierde huizen staan. U bent vandaag zo'n 7 uur onderweg.

 

Informatie Brastagi:

Brastagi is een hooggelegen en relatief koel bergoord. De vulkanen Sibayak en Sinabung domineren het landschap. In de omgeving is veel natuur, het is een mooi wandelgebied. In de weekenden en op feestdagen is het wel druk, omdat er veel Indonesische toeristen komen. Net buiten Brastagi ligt Lumbini, een grote Boeddhistische tempel. Heel leuk om vandaag of morgenochtend vroeg een bezoek te brengen aan de kleurrijke markt, waar veel fruit en bloemen/plantjes worden aangeboden.

 

Overnachting in Brastagi.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur

Dag 7 Brastagi - Tobameer, Samosir

Verkoeling zoeken bij de Si Piso-Piso waterval

Indonesie-Sumatra-Tobameer-Batakhuizen-Samosir7 shutterstock_252218290(8) Foto2(DSC_0538)MLNoothout(8)

Door de bergen rijdt u naar het prachtige Tobameer. Het meer ligt er prachtig bij dus genoeg momenten om wat foto's te maken van bovenaf. Dokan komt u vandaag als eerste tegen, een traditioneel Karo-Batakdorpje. Even wat verkoeling nodig? Stop dan bij de Si Piso-Piso waterval. Van 120 meter hoogte klettert het water naar beneden. Het is dan ook één van de hoogste watervallen van Indonesië. Het is best een pittige wandeling.

 

Via een kronkelpaadje naar beneden bereikt u het punt waar de waterval de grond raakt. De nevel zorgt gelukkig voor wat verkoeling en het uitzicht is het waard. Een verderop ligt Pematang Purba. Dit plaatsje is tegenwoordig een openluchtmuseum waar het prachtig versierde huis van de koning staat. Hierna door naar het Tobameer. U bent vandaag ongeveer 5,5 uur onderweg.

U vaart per ferry over naar het eiland Samosir in het mooie vulkanische Tobameer. Uw chauffeur blijft bij u op het eiland.

 

Informatie Tobameer, Samosir:

Het hotel waar u verblijft ligt aan het Tobameer op Samosir eiland. De Bataks wonen op dit eiland, een zeer muzikaal volk. Als u geluk heeft is er in de avond een Batak-voorstelling. Vraag ernaar bij uw hotel. Ze spelen de leukste en vrolijkste liedjes, af en toe zelfs in het Nederlands. Wie zingt er mee?

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privébusje met chauffeur, ferry

Dag 8 Tobameer, Samosir

Een bezoek aan de Batak-dorpen

P1130594 bewerkt(13)

Het eiland Samosir kan op verschillende manieren verkend worden. Wandelend in de omgeving van uw hotel kunt u al een aantal Batak-dorpen bezoeken. Huur een fiets of ga er met uw eigen busje op uit om de rest van het eiland te verkennen. Onderweg ziet u de typische Batakhuizen, herkenbaar aan het zadelvormige dak en prachtige houtsnijwerk. De graftombe van koning Sidabutar staat in het plaatsje Tomok en in Panghuraran vindt u de heetwaterbronnen van het eiland.

 

In Lumbun Suhi Suhi staan de inwoners bekend om de prachtige handgeweven doeken die zij maken. Een leuk souvenir voor thuis. Vergeet onderweg niet om te stoppen bij het “Panorama of Lake Toba”. De naam zegt het al, hier heeft u het mooiste uitzicht over het meer.

 

Tip! Het Tobameer kunt u natuurlijk het beste ontdekken vanaf het water. U kunt met een kano het grootste kratermeer ter wereld bedwingen. Het is gelukkig een rustig meer zonder al te veel golven, dus u komt gemakkelijk vooruit in de kano. U kunt kiezen uit één- en tweepersoonskano's. Het is ook heerlijk om te zwemmen in het meer dus af en toe kopje onder is geen straf.

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur

Dag 9 Tobameer, Samosir - Medan

Terug naar het vasteland (per ferry). In ongeveer 4 uur rijdt u terug naar Medan. De route gaat vooral langs rubber- en oliepalmplantages.

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

 

Inclusief ontbijt, privé-busje met chauffeur, ferry

 

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën