Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
Op reis met de kinderen
logo-linkedin

Op reis met de kinderen

Jolanda Algemeen 3-1-2017

We gaan op reis en nemen mee ….. De kinderen …..!

 

Elk jaar weer spannend waar gaan we naar toe op vakantie met de kinderen. Alle vier zijn we zo verschillend, buiten de leeftijden, ook de qua wensen en invulling van onze reis. Het lijkt elk jaar wel weer zo’n dingetje, we gaan op reis, maar Oh god waar naar toe!

 

Wat manlief wil ...

Zo wil manlief niets liever dan alleen maar duiken, onze cultuurbarbaar presteert het om een week of twee een mooie verre reis te maken en terug te komen met alleen foto’s van de onderwaterwereld. Ik begrijp zijn passie voor duiken, deels deel ik deze zeker met hem, al moet ik bekennen dat ik toch echt een mooi weer duiker ben. Het blijft een unieke belevenis, ik voel me altijd direct nederig onder water. Wat ik alleen jammer vind is dat mijn man niet mijn passie voor reizen ook op het land deelt. Het is ook niet makkelijk als je al zeeziek wordt in je eigen bad, ok, ietwat overdreven, maar jullie begrijpen het vast.

Het is ook niet makkelijk als je bij de 2de tempel al denkt, hier waren we toch net ook. En als je je dan ook nog eens irriteert aan je vrouw die overal een foto van wil, dan begrijp ik het best, nou ja een soort van dan. Want zijn onderwaterfoto’s moet ik uiteraard wel 100000x bekijken!

 

 

En de oudste van 13 ...

Dan de oudste meid, 13 jaar, onze puberende puber. Ze weet precies wat ze wil en niet wil, nou, vandaag dan. Want vandaag wil ze cultuur en morgen zwemmen, maar natuurlijk niet in de zee, want er zwemmen vissen. En als de dag daar is, dan wil ze toch liever iets anders. Zucht, onmogelijk om haar op deze leeftijd te plezieren lijkt het wel. Ze is wel geïnteresseerd in cultuur, een ontzettende plus, als het aan mij ligt dan. Maar ja, een hele dag is dan wel weer lang en als je kleine zusje begint te miepen, dan is de pret al snel voorbij. Heerlijk zonnen, natuurlijk, onder een handdoek, want weet je wel hoe warm de zon is? Ow heerlijk rijst, ow dit is andere rijst, nee toch maar niet, het ziet er niet lekker uit. Moet ik dat proeven? Eeew! Zucht! Het is ook niet makkelijk om een tiener te zijn.

 

En de jongste van 4 ...

De jongste, van 4 jaar, ach die is overal blij mee, vliegen vindt ze leuk, nou ja de eerste 5 uur, daarna is het spannende er wel weer af en vraagt ze elk uur wel 10 keer of we er bijna zijn. Dieren kijken is geweldig, als het aan haar ligt heb ik olifanten, leeuwen en zebra’s in de tuin, past volgens haar best.
Ze zijn allemaal zo lief mama! In een Disney film misschien, maar ik weet niet of ze beseft dat ze in het wild toch iets anders zijn. Onze kleinste wil het liefste met papa en mama mee duiken, geheel niet bang, voor niets eigenlijk, waardoor wij weer andere zorgen krijgen, maar dat is dan ook weer een ander verhaal. Maar goed, ze vindt alles leuk en spannend, als het maar niet te lang duurt. (Dat zal wel een dingetje met concentratievermogen zijn, ze is ook pas 4 jaar). Ze is gek op mensen en dieren, maar ook op lekker zwemmen en strand. Het allerliefste speelt ze elke dag met andere kinderen en als die er niet zijn, dan is haar grote zus de pineut. Een ideaal kind op papier, zeker, op papier! Want onze deugniet maakt het ons niet makkelijk, ze zit in de kleuter pubertijd.

 

 

En dan ikzelf ...

Daar zit ik dan elk jaar met twee pubers en een cultuurbarbaar! Hij is fijn!

En dan ikzelf, geboren om te reizen en ontdekken, geïnteresseerd in nieuwe & oude culturen, nieuwe talen willen leren, Crazy Foto Lady (ik kom zeker met 500+ thuis), lokale mensen willen ontmoeten, sfeer proeven, actief bezig willen zijn. Het tegenovergestelde van het gezin. Ik blijf liever hangen als het goed voelt en ga liever door als ik het heb gezien. Ik kan me intens vermaken midden op een meer met helemaal niks, buiten wat geluiden en vissers in de verte. Een ondergaande zon of een dagje niks. Ik kan uren staren naar een leeuwin en haar welpjes, intens genieten van een gesprek met locals, waarbij met handen en voeten gesprekken worden gevoerd en we beiden eigenlijk niet snappen waar het over gaat, maar dat het leuk en gezellig is, is een feit. Ik geniet duidelijk van hele andere dingen, dan de rest van het gezin.

 

De keuze maken

Zoals jullie ondertussen wel begrijpen is ons gezin vrij standaard en toch eigenlijk heel bijzonder.
Het maakt het kiezen van de ideale vakantiebestemming met een gezin niet altijd even makkelijk.

Elk jaar is het dan ook weer een issue, het bespreken van onze wensen voor een nieuwe reis. Uiteraard zijn we al zover, dat wij als ouders alles gezamenlijk bespreken en dan gewoon zeggen wat het wordt. Maar als je het als ouders al niet eens kan worden over een bestemming en/of een invulling van een reis, wat dan?

Gelukkig lenen meerdere landen zich voor onze uitgebreide wensen. Het is nu een kwestie van afstrepen, toch? Was het maar zo eenvoudig, maar gelukkig komen we er elk jaar toch weer uit. Het blijft een kwestie van geven en nemen. Onderhandelen was nooit mijn sterkste kant, maar je moet wat als je niet 2-3 weken onder water wil zitten.

 

 

Tip: Maak een lijstje!

Het begint voor ons uiteindelijke met het maken van een lijstje!  Een lijstje met bestemmingen waar voor een ieder wat te doen is. Waarbij afwisseling een belangrijke factor is en waar het mogelijk is om meerdere dagen op één plek te verblijven, zonder dat de verveling bij één van ons toeslaat.

Ons kindvriendelijke vakantie wensenlijstje voor komend jaar is:

  • Indonesië - Bali & Nusa Lembongan & Gili eilanden
  • Zuid Afrika & Mauritius
  • Sri-Lanka & Malediven
  • Singapore & Maleisië – West Maleisië & Palau Perhentian
  • Vietnam

 

Verschillende bestemmingen, dus zeg het maar. We hebben nog heel wat discussies te gaan voorzie ik. De kinderen willen nog eens naar Zuid Afrika, maar manlief heeft zijn hart verloren aan Indonesië tijdens onze duikreis samen. Moest hem toen “verplicht” meenemen rond het eiland want ik wilde natuurlijk echt wel wat zien. En gelukkig heeft het hem plezierig verrast, dus wie weet maak ik van mijn cultuurbarbaar nog een cultuurliefhebber!

 

Regel de zaken goed met kinderen

In de jaren dat we nu met kinderen reizen zijn een aantal zaken wel duidelijk naar voren gekomen. Kinderen vermaken zich overal wel, een all-inclusive resort is echt niet nodig. Wat wel handig is, helemaal op een bestemming welke je niet kent, is om zaken goed geregeld te hebben. Zorg dat je goed geïnformeerd bent, plan een rustig reisschema, liefst 3-4 nachten per plek, maak de reisafstanden niet te groot en zorg voor voldoende afwisseling, dan wordt reizen met kinderen echt heel leuk en is het zeer goed te doen.

Vaak ontkom je er niet aan om met kinderen naar wat toeristische plekken te gaan, maar het neemt niet weg dat je dan op een rustige niet toeristische accommodatie kan overnachten. 

 

Zorgeloos op reis, daar begint het uiteindelijk mee als je met kinderen op reis gaat. Het lijkt soms onmogelijk om een verre reis te maken met kinderen. Ik snap het volkomen, maar echt niets is minder waar. En wie weet creëren jullie wel de nieuwste wereldreizigers. Ik zeg dan ook gewoon doen!

 

Jolanda